LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Hemliga kraven på Nobel-programledarna – detta får de inte uttala sig om

10 dec, 2023 
Linn Seipel
alexander letic och pernilla månsson colt på nobel
Under söndagen är det dags för den anrika Nobelbanketten!
Programledaren Alexander Letic berättar om de tuffa kraven som ställs på alla som jobbar med tillställningen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Årets julvärd David Batra ger sig själv låga betyg inför julaftonBrand logo
Årets julvärd David Batra ger sig själv låga betyg inför julafton

SVT-profilen Alexander Letic, 29, programleder sitt andra år av Nobelstudion, och "inför-snacket" innan själva Nobelbanketten. Detta tillsammans med den rutinerade Pernilla Månsson Colt, 56, som efter röda mattan fortsätter sändningen under hela kvällen på SVT1 och SVT Play.

SVT:s Alexander Letic om att programleda Nobel: ”Hårda bud”

Hänt ringde upp Alexander, eller Alex som han själv säger, mellan repetitionerna inför den stora dagen och tog pulsen. Hur är det egentligen att jobba med Nobel?

– Man får lära sig mycket om vett och etikett. Förra året skickade de Edward Blom för att ha en vett och etikett skola. Det var hårda bud.

Vad får man lära sig i en sådan skola?

– Nej men allt. Allt som gäller runt i Stadshuset. Att prata med rätt gäster på rätt sätt. Att inte missa personer som kommer in, det vill säga högprofilerade gäster, säger Alex och fortsätter:

Annons

– Sedan är det väldigt begränsat hur man får röra sig i Stadshuset av säkerhetsskäl eftersom att kungen är på plats. De mest högt uppsatta vi har – är där! Så det är väldigt hårt med var man får vara, vad man får säga och vad man inte får säga.

Nobelprogramledaren om tuffa kraven – och frågan de aldrig får svara på

Alex berättar vidare att han känner sig tryggare i år, men att allt detta gjorde honom livrädd första året som programledare. Till den grad att han drömde mardrömmar varje natt om att råka tilltala kronprinsessan med ett "du".

Någon kunglighet fick han dock inte hälsa på sist, detta eftersom det finns särskilda rutiner för dem.

– Jag tror det är så om jag inte minns fel nu att kungen och drottningen anländer sist, och sen så genomförs hela middagen och banketten och det är ju en fyra timmar lång sittning så jag tror inte att det är så lätt att närma sig dem. Jag tror inte att det är någon av mina kollegor som gjort det faktist.

Annons

Finns det några säkerhetsåtgärder ni måste tänka på, som programledare?

– Jag tror inte sjukt nog att jag kan prata om det. Det jag kan säga är väl att det är ett enormt säkerhetspådrag från början, eftersom Nobel är Nobel – med den sortens gäster. På det har vi ett väldigt känsligt säkerhetspolitiskt läge och höjd terrorhotsnivå. Så i kombination med allt det här och hur världen ser ut just nu så är ju säkerheten något av det viktigaste för Nobel. Men jag tror faktiskt inte att jag får säga mer.

FOTO: SVT

Annons