ExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivt
LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

Nobelskandalerna vi minns – värsta fadäserna på festen genom åren

09 dec, 2023 
Nobelskandalerna vi minns – värsta fadäserna på festen genom åren.
Djupa urringningar, telefonsamtal mitt i middagen och tjuvrökning i matsalen – mycket har hänt under de 122 år den mytomspunna Nobelfesten har ägt rum.
Vett och etikett är A och O men genom historien har statsministrar, forskare och kungligheterna själva råkat bryta mot reglerna.
Här är några av Nobelskandalerna vi minns och som fått folk att lyfta på ögonbrynen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Se vad kungligheterna bar på Nobelbanketten 2022Brand logo
Se vad kungligheterna bar på Nobelbanketten 2022

Kungen påkommen med att tjuvröka

1990 ertappades kung Carl XVI Gustaf under Nobelfesten med att smygröka en cigarett vid buffébordet. Det var journalisten Gert Fylking som lyckades fånga händelsen på film och frågade snabbt den då 44-åriga kungen om vad han tyckte om Nobelfesten. Kungen, som såg minst sagt besvärad ut, försökte snabbt få bort cigaretten från munnen men den hade olyckligt nog för kungen fastnat på underläppen.

Men trots den plötsliga frågan från Fylkling mitt i tjuvrökningen lyckades hans majestät ändå ge honom ett svar.

Annons

– Det var nog bra, sa en uppenbart besvärad kung.

Carl XVI Gustaf blir ertappad.
Cigaretten råkade fastna i munnen.
Annons

Reinfeldt slickade sig om fingrarna – och visade magen

År 2007 satt den dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt vid honnörsbordet och hade ingen mindre än prinsessan Madeleine bredvid sig. När desserten, som var vaniljglass med hallon och svartvinbärsterrin, skulle serveras fångades plötsligt statsministern på bild när han slickade sig om fingrarna. Ett brott mot etiketten.

Mats Danielsson, vd för Etikettsdoktorn, som undervisar i affärsetikett och vett och etikett menar att Reinfeldt borde ha använt sin servett och diskret torkat sig om munnen.

– Det passar sig inte på Nobelmiddagen, det är inte god etikett, har han sagt till Expressen.

Men inte nog med det.

Tre år senare gjorde Reinfeldt sig skyldig till även en stilmiss. Han visade nämligen magen mitt under middagen. Hans skjorta hade en dålig passform och det skapades en glipa mellan knapparna vilket gjorde att man kunde skymta hans mage.

Annons
Fredrik Reinfeldt satt bredvid prinsessan Madeleine – och slickade på en tumme.
Man kan skymta en glipa mellan knapparna.
Annons

Göran Persson bröt mot mobilförbudet

Ett etikettbrott som vi inte glömmer i första taget är när den dåvarande statsministern Göran Persson 2003 tog fram sin mobiltelefon och svarade vid bordet. Och fadäsen blev ännu mer allvarlig eftersom han satt vid självaste honnörsbordet med ingen mindre än kronprinsessan Victoria bredvid sig. Hon ska inte ha varit helt obesvärad under samtalet.

– Det finns ett skräckexempel med Göran Persson som satt och pratade i mobiltelefon, trots att han hade kronprinsessan Victoria till bordet, säger Karin Lennmor till Expressen.

Även hovexperten och historiken Herman Lindqvist minns etikettbrottet:

– Göran Persson satt och pillade på sin telefon. Då var det inte så vanligt med telefoner som nu heller, säger han till Hänt.

Hur är det i dag, får man ha sin telefon?

– Nej man ska inta ha den.

Vad händer om man behöver ta ett samtal?

– Det gör man inte, man skulle nog få ogillande blickar. Man ska inte heller sitta och fotografera varandra men det gör folk i alla fall men det är inte riktigt lämpligt.

Annons
Göran Persson gör det förbjudna.

Efteråt ursäktade sig Göran Persson med att det var hans livvakt som hade ringt.

– Det var dåligt av Persson. Han påstod att han var tvungen. Det är möjligt, men i så fall borde han ha haft medhjälpare som skötte det, sa folkvettsexperten Magdalena Ribbing till SVT.

2017 gjorde dåvarande statsminister Stefan Löfven om samma misstag och plockade fram sin Iphone mitt under middagen.

Här gör Stefan Löfven samma tabbe!

Birgit Friggebos omtalade urringning

År 1992 var det en viss klänning som hamnade i fokus och som blev mycket omtalad. Den dåvarande kulturministern Birgit Friggebo hade kvällen till ära valt en klänning med en djup urringning. Ett val som verkligen inte uppskattades av alla och många ansåg att den var allt för vulgär och inte lämnade mycket åt fantasin.

Annons

Men Birgit Friggebo hade i alla fall en försvarare, designern Camilla Thulin.

– Hon var ju jättesnygg, sa hon då enligt Svensk dam.

Den dåvarande kulturministern Birgit Friggebo.

Prinsessan Madeleines ”Baywatch-klänning”

Tio år efter Birgit Friggebos ”bröstchock” på Nobelfesten gjorde prinsessan Madeleine 2002 entré i en röd sidenklänning designad av henne själv och Pär Engsheden. Klänningen fick många att höja på ögonbrynen då den hade en generös urringning och ansågs vara för vågad. ”Madeleine – hyllad för sin hylla” löd rubriken i Aftonbladet och prinsessan fick skäll av etikettexperten Magdalena Ribbing.

Annons
Prinsessan Madeleine.

Enligt Ribbing var dock klänningen en korrekt frackklänning men hon sa till Expressen att det ”kanske var ett opraktiskt val av en person som är så iakttagen som hon.”

– Hon hade en enormt urringad klänning, brösten nästan ramlade ut på henne, säger hovexperten och historiken Herman Lindqvist till Hänt.

Prinsessans röda klänning har i efterhand kommit att kallas ”Baywatch-klänningen”. Detta då den liknade färgen som Pamela Anderson och gänget bar i den vid det här laget klassiska tv-serien Baywatch.

Annons
Prinsessan Madeleine.

Chris O’Neill hoppade av festen – i sista stund

Hovet gick 2012 ut med beskedet att Chris O’Neill skulle närvara vid Nobelfesten. Men i sista stund hoppade han av och nobbade banketten vid Stockholms stadshus.

– Jag beklagar detta, men ser fram emot att delta under framtida Nobelfestligheter, hälsade han till Aftonbladet.

Han menade att anledningen till det sena avhoppet var ett jobbuppdrag som var viktigare och som han behövde prioritera. Enligt hovexperten Karin Lennmor så ledde detta till att han fick en rejäl uppsträckning.

Annons

– Chris gör helt fel. Om han inte har något livsviktigt skäl så är det klart olämpligt, sa Herman Lindqvist till Aftonbladet efter Chris avhopp.

Och det skulle dröja till 2014 innan Chris O’Neill dök upp på Nobelfesten igen.

Madeleine och Chris O’Neill 2014 under Nobel.

Usla bordsskicket – smakade på drottning Sivlias mat

Drottning Silvias allra första Nobelfest 1976 är kanske en hon sent kommer glömma. Hon hade nämligen en bordsgranne som inte riktigt hade koll på bordsskicket.

Drottningen placerades bredvid fysikpristagaren Burton Richter som minst sagt bröt mot etiketten. Helt plötsligt använde han sin egen dessertsked och smakade på en sås, som serverades till sjötungan, från drottning Silvias varmrättstallrik. Den då nyblivna drottningen höll masken och satt tyst och tittade på.

Annons
Drottningen i chock över Burton Richters bordsskick.

Kronprinsessans bara hud fick experten att ryta ifrån

Kronprinsessan Victoria har även hon hamnat i skandalernas rampljus en gång. 2014 bar hon en röd axellös klänning. Hon bar också Serafimerordens band på bar hud, då den nuddade hennes bara axel och rygg. Ett etikettsbrott eftersom Serafimerordens band absolut aldrig får nudda naken hud och hon fick skäll av Magdalena Ribbing.

– Kronprinsessan har gjort fel, sa Magdalena Ribbing, och konstaterade att Serafimerorden är Sveriges finaste utmärkelse och måste bäras på rätt sätt.

Annons
Kronprinsessan Victorias miss 2014.
Kronprinsessan Victoria.
Annons

Fulla författaren tafsade på Selma Lagerlöf

Den norske författaren Knut Hamsun fick litteraturpriset 1920. Han hade ont om pengar och var något alkoholiserad, så när han fick beskedet att han vunnit en större prissumma började han festa, redan två veckor innan Nobelbanketten. När Hamsun dök upp i Stockholm var han i dåligt skick efter två veckors festande.

På Nobelfesten stötte han på ingen mindre än Selma Lagerlöf – och började tafsa på henne och pillade på hennes korsett. I dag skulle nog han beteende rubriceras som sexuellt ofredande.

En annan som dykt upp på Nobelfesten berusad är den franske författaren Anatole France. När han vunnit litteraturpriset 1921 och skulle delta på prisutdelningen somnade den berusade France mitt på podiet.

Den norske författaren Knut Hamsun.
Annons
Selma Lagerlöf.

Marie Curie ombads att avstå festen – efter otrohetsaffären

1911 fick änkan Marie Curie Nobelpriset i kemi. Innan hon fick beskedet att hon vunnit priset hade hon inlett en kärleksaffär med kollegen Paul Langevin som var gift. Något som uppmärksammades i fransk press som gick hårt åt Marie Curie.

På grund av skandalen kring Marie Curie uppmanade Vetenskapsakademin henne att inte komma till Stockholm – men hon valde slutligen att åka ändå.

Marie Curie.

Tappade mat på professorn

Vid Nobelmiddagen är det hela 190 servitörer och servitriser som serverar den lyxiga menyn till gästerna. Inte nog med att de nobelt ska gå ned för paradtrappan med 39 steg, de ska också servera vid de trånga och långa bordsplaceringarna.

Annons

2018 så fångades en tabbe – mitt i direktsändning. Servitören stod redo med ett fat ugnsbakad rotselleri redo att serveras till professorn Dan Larhammar. Men precis innan serveringen så råkade en matbit halka ner på professorns rygg.

Här råkar servitören tappa mat på professorn.
Han försöker snabbt fiska upp matbiten igen bakom ryggen på Dan Larhammar.
Annons

FOTO: Youtube/HENRIK MONTGOMERY/TT/Claudio Bresciani/AP POOL/JONAS EKSTRÖMER/IBL/Charles Hammarsten/Erhan Güner/Anders Wiklund/Charles Hammarsten/Jan Collsiöö/Patrik Österberg/Stefano Bianchetti/SVT

Annons