LÄS MER:Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Nina Gunke om vardagen – efter sjukdomsbeskedet: ”Inte densamma”

17 nov, 2022 
André Färnsveden
Nina Gunke och Samuel Holgersson.
Nina Gunke har blivit diagnostiserad med Alzheimers.
Nu berättar hon om förändringarna i vardagen – och anpassningarna hon har behövt vänja sig vid.
– Jag är ju inte riktigt densamma som jag var innan, säger
Annons
Kalle Moraeus tunga sjukdomsbesked: ”Fruktansvärt”Brand logo
Kalle Moraeus tunga sjukdomsbesked: ”Fruktansvärt”

Det var förra året som skådespelaren Nina Gunke, 67, känd från bland annat Rederiet och Tomten är far till alla barnen, delade med sig av ett tråkigt besked. Hon hade nämligen drabbats av sjukdomen Alzheimer.

Det började med att hon hade svårt att komma ihåg sina repliker och kämpade med minnet mer än vanligt, vilket hon berättade i Nyhetsmorgon 2021.

Nu ett år senare berättar hon om sin nya vardag med sjukdomen och om hur vardagslivet har förändrats.

Nina Gunke flyttar efter sjukdomsbeskedet

Efter att Nina fick sitt sjukdomsbesked hade hon svårt att prata om det. Det tog henne nämligen ett halvår att öppna upp om att hon hade Alzheimers. Men nu skäms hon inte längre över att glömma saker.

– Om det är något jag inte kan när jag till exempel är ute och handlar så ber jag bara om hjälp. Jag kan säga ”snälla du, jag har Alzheimers, kan du hjälpa mig?”, och då gör de det. Det är inte svårare än så. Det är väldigt skönt. Tidigare var jag rädd för att folk bakom i kön skulle tycka jag var en idiot som inte kunde pinkoden och då blev jag ännu mer stressad, berättar Nina för Aftonbladet.

Annons

Ninas make Samuel Holgersson, 58, som även är med henne under intervjun, har varit ett stort stöd sedan hon fick diagnosen.

– Han har betytt jättemycket. Du har haft sådant otroligt tålamod med mig. När jag inte kan saker så har du varit fantastisk, säger hon och vänder sig mot Samuel som berättar om beslutet de har tagit för underlätta för Nina.

– Så är det ju, när någon blir sjuk får man hjälpas åt. Det här är livet, jag kan bli sjuk i morgon i cancer, det vet man aldrig. Sedan blir det här en vardag, vi planerar saker annorlunda mot tidigare, men det fungerar väldigt bra. Vi har också flyttat från Lidingö in till stan och det var nödvändigt för Nina.

Nina Gunke om förändringarna i vardagen

Men det är inte bara den nya bostaden som har förändrat Nina Gunkes vardag. Hon har även behövt sluta jobba, tidigare än vad hon hade tänkt sig, berättar hon för Alzheimerfonden.

Annons

– Jag är ju inte riktigt densamma som jag var innan. Jag kan sakna mitt jobb, jag trodde att jag kunde jobba mycket längre. Men när jag accepterar det, vilket jag inte alltid gör, så kan jag känna att det är som det var, säger hon till fonden.

Förutom de stora förändringarna har livet även förändrats i de mindre detaljerna av vardagen.

– När jag ska hitta en busstid så kan jag åka två timmar innan jag ska vara framme. Skriva har blivit mycket jobbigare också. Läsa kan jag men ibland får jag inte ihop det. Om jag är trött så blir det jobbigt. Jag läser mycket och så försöker jag göra korsord.

FOTO: FERNVALL LOTTE/Aftonbladet

Annons