Nina Gunkes nya besked om döttrarna – orden om sjukdomen

Nina Gunke

Nina Gunke har berättat öppenhjärtigt om att hon har diagnosen Alzheimers.
Nu kommer hon med ett nytt besked om sjukdomen gällande sina döttrar.
– När jag fick höra det så..., säger Nina i en ny intervju med Hälsoliv.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vem sa det? – Tomten är far till alla barnen
0:39

Efter reklamen: Vem sa det? – Tomten är far till alla barnen

(0:39)

Slå på ljud

Det var förra året som den kända skådespelaren Nina Gunke, 67, känd från bland annat Rederiet och Tomten är far till alla barnen, berättade att hon drabbats av sjukdomen Alzheimers.

Nina Gunke berättade i Nyhetsmorgon 2021 att hon drabbats av sjukdomen och berättade hur allt började – svårt att komma ihåg sina repliker och kämpade med minnet mer än vanligt.

Nu delar skådespelaren med sig av ett nytt besked om sjukdomen - rörande hennes döttrar.

Nina Gunke om sin Alzheimers - ärliga orden

Efter att Nina fick sjukdomsbeskedet så hade hon svårt att prata om det. Det tog ett tag för skådespelaren att berätta att hon hade Alzheimers. Men idag skäms hon inte längre över att glömma saker och pratar öppet och ärligt om sin sjukdom.

– Om det är något jag inte kan när jag till exempel är ute och handlar så ber jag bara om hjälp. Jag kan säga ”snälla du, jag har Alzheimers, kan du hjälpa mig?”, och då gör de det. Det är inte svårare än så. Det är väldigt skönt. Tidigare var jag rädd för att folk bakom i kön skulle tycka jag var en idiot som inte kunde pinkoden och då blev jag ännu mer stressad, berättar Nina för Aftonbladet.

Sjukdomen har inneburit stora förändringar i Ninas liv och den gör sig även påmind i de små detaljerna i vardagslivet.

– När jag ska hitta en busstid så kan jag åka två timmar innan jag ska vara framme. Skriva har blivit mycket jobbigare också. Läsa kan jag men ibland får jag inte ihop det. Om jag är trött så blir det jobbigt. Jag läser mycket och så försöker jag göra korsord.

Nina Gunke talar ut om beskedet rörande döttrarna

Även att arbeta som skådespelare är något som Nina saknar eftersom hon har fått sluta att jobba på grund av sjukdomen.

– Jag är ju inte riktigt densamma som jag var innan. Jag kan sakna mitt jobb, jag trodde att jag kunde jobba mycket längre. Men när jag accepterar det, vilket jag inte alltid gör, så kan jag känna att det är som det var, säger hon till fonden.

I en ny intervju med Hälsoliv delar Nina med sig av ett nytt besked om sjukdomen som handlar om sina döttrar. Skådespelaren berättar att hon precis har fått besked att hon inte har någon ärftlig variant av sjukdomen.

– Det är otroligt skönt att veta att jag åtminstone inte har fört detta vidare till mina döttrar. När jag fick höra det sjönk en sten från mitt hjärta, säger hon.

Nina Gunke har döttrarna Niki Gunke Stangertz och Moa Gunke från tidigare relationer.

FOTO: TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN