LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Nina Gunke om svårigheterna i vardagen: ”Ledsen och arg”

15 mar, 2023 
Jonna Lawaetz
Nina Gunke.
Hösten 2021 berättade Nina Gunke att hon drabbats av alzheimers sjukdom och sedan dess har hennes liv förändrats drastiskt.
I en intervju med Lotta Bromé berättar hon om svårigheterna hon kämpar med i vardagen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Marie Göranzon om skilsmässan: ”Gjorde honom illa”Brand logo
Marie Göranzon om skilsmässan: ”Gjorde honom illa”

Den folkkära skådespelerskan Nina Gunke, 67, har gjort succé i bland annat Rederiet, Hedebyborna och Tomten är far till alla barnen. Hösten 2021 öppnade upp sig om att hon drabbats av demenssjukdomen Alzheimer.

Det var i Nyhetsmorgon som hon berättade om hur hon upptäckte sjukdomen.

– Det började med att jag kände att jag glömmer bort saker väldigt ofta och sådär. Då säger ju alla att “det gör ju jag också, det är ingen fara”. Och sedan tyckte jag att det blev sämre, sa Nina då.

När hon märkte att minnet försämrades allt mer och till slut hade hon svårt att komma ihåg sina repliker, valde hon att söka vård.

Nina Gunkes ord om att leva med Alzheimers

Nina har tidigare delat med sig om hur det är att leva med sjukdomen och att det är de mest basala sakerna i vardagen som kan bli ett hinder.

Annons

När Nina nyligen gästade Lotta Bromés nya podcast Vem snackar med Lotta?, berättar hon mer om hur det är att leva med sjukdomen. Lotta frågar vad Ninas bild av sjukdomen var, innan och precis när hon fick diagnosen.

– Döden, döden. Och att inte kunna hantera sig själv. Och så är det ju. Jag menar, jag kan ju inte kämpa en knapp till exempel, det är så mycket saker som jag inte kan. Det är jättetufft. Siffror, jag kan inte skriva, jag har svårt att läsa och allt sånt där.

– Mer praktiska saker då, lagar du mat?, frågar Lotta.

– Inte så mycket, det är mest min man som gör det.

Vidare berättar Nina att hon äter men inte tillräckligt mycket, enligt läkarna, och det beror på att hon inte har någon vidare matlust. Något som också är en bieffekt av sjukdomen.

Nina Gunke om svårigheterna i vardagen: "Ledsen och arg"

I intervjun berättar Nina att det främst är de vardagliga sakerna som är jobbiga att inte kunna genomföra.

Annons

– Jag kan sätta på mig jackan men jag kan inte ta av mig den, det är mycket sånt där som är bökigt, berättar Nina.

– Kan man förklara hur det känns inuti dig, när du försöker knäppa en knapp?, frågar Lotta.

– Då blir jag mest ledsen alltså. Då är jag ledsen och arg blir jag, att jag inte ska kunna klara så enkla saker. Det går bara inte, säger Nina och fortsätter:

– Man får inte till det liksom. Jag kan hålla på i en halvtimme med att sätta på mig min jacka, och sen blir jag ”nej, jag skiter i det”.

Vissa dagar är tuffare än andra och hon måste säga till sig själv att det är okej att saker och ting tar längre tid än vanligt.

– Vissa dagar kan jag känna att det är bättre och att jag inte stressar, att jag får min tid, då funkar det bättre. Men det är det att man är så van vid att göra saker snabbt, då får jag tänka att nu ska jag göra det och det får ta tid, säger Nina.

FOTO: TV4

Annons