LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Nina Gunkes tunga ord om sjukdomen: ”Jag vet ju att det blir sämre”

02 jan, 2024 
Nina Gunke lever med Alzheimers sjukdom.
Nu berättar hon om hur hennes liv ser ut idag, och hur hon ser på framtiden.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Nina Gunke om tunga sjukdomsbeskedet: ”Helt hysteriskt”Brand logo
Nina Gunke om tunga sjukdomsbeskedet: ”Helt hysteriskt”

Skådespelaren Nina Gunke, 68, gick i november 2021 ut med att hon drabbats av sjukdomen alzheimers.

I en intervju med TV4 berättar Nina, som nu också är ambassadör för Alzheimerfonden, att många kommer fram och tackar henne för att hon orkar berätta om sjukdomen.

Nina Gunke om utmaningarna i vardagen: ”Jag blir arg och ledsen”

I skrivande stund bor skådespelaren fortfarande hemma, ihop med maken Samuel Holgersson. Men hon får hjälp med vardagssysslor som att duscha och klä på sig. Saker som att knäppa knappar är numera en stor utmaning, vilket är frustrerande för henne.

– Jag blir arg och ledsen att det är så. Det är jobbigt att jag inte kan klara det. Men det jag måste göra gör jag. Så det är bara att försöka att skärpa sig och inte bli arg eller ledsen bara för det.

Annons

Samuel konstaterar att det är naturligt att han och Nina fått anpassa sina liv efter sjukdomen, och han håller sig optimistisk.

– Man skapar ju rutiner, nya rutiner som man jobbar efter. Men det får man ju leva med, det är livet någonstans. Det är inte jobbigt eller svårt på det sättet, det är bara nya rutiner, säger han.

Nina Gunke om sin egna framtid: ”Tror inte att jag...”

Som ambassadör för Alzheimerfonden vill Nina dra in pengar för att forskningen ska kunna gå framåt, men samtidigt tror skådespelaren inte att hon själv kommer hinna ta del av framstegen. Trots det kämpar hon så gott hon kan.

– Det är ju tufft tycker jag, för jag vet ju att det blir sämre och det känner jag ju. Så jag tror inte att jag kommer få det på det bästa sättet, säger hon och fortsätter:

– Men jag jobbar så mycket jag kan så att det ska bli bättre ändå.

FOTO: Robert Eklund/TT / TV4Play

Annons