TRENDAR JUST NU!Melinda JacobsAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastet

Niklas Strömstedt om kärlekskrascherna – råden till barnen

24 jun, 2021 
AvLotta Hofström
Niklas Strömstedt, Jenny Strömstedt, Efva Attling, Agneta Sjödin.
Möt Niklas Strömstedt i en öppenhjärtig intervju.
✔︎ Berättar om kärlekskrascherna: ”Tungt för hjärtat”.
✔︎ Kärleksråden till sina tre barn: ”Gör misstag”.
✔︎ Romantiska framtidsplanen med Jenny – avslöjar smutronstället.
Annons
Jenny och Niklas Strömstedts kärlekssagaBrand logo
Jenny och Niklas Strömstedts kärlekssaga

Niklas Strömstedt, 62, är aktuell som sommarpratare i P1, men delar redan nu med sig av sina ups and downs i livet.

Han har utsetts till Veckans kex i Aftonbladet Klick! som produceras av Hänt-redaktionen.

✔︎ Det här är Niklas Strömstedt

Ålder: 62 år.
Gör: Artist, låtskrivare.
Bor: Stockholm.
Familj: Hustrun Jenny Strömstedt, 48, tre barn, tre bonusbarn, katten Kerstin (som har ett eget Instagramkonto) och katten Eva-Charlotte.
Aktuell: Sommar i P1 den 27 juni. Show med GES på Cirkus i Stockholm under hösten.

Tjena Niklas, läget?

– Det är alldeles strålande! Nu i början på sommaren är det väldigt vackert ute och det har inte blivit inte sådär mörkgrönt än. Bästa tiden på året tycker jag.

Håller med! Och den 27 juni hör vi dig i Sommar i P1 också. Vad handlar ditt sommarprat om?

– Då är det exakt på dagen som jag hade mitt första sommarprogram för 30 år sedan. Jag sände söndagen efter midsommar år 1991. Jag har plockat sju dagar ur min dagbok från de drygt 10 000 dagarna sedan dess. Från lördag till söndag olika år, dagar som spelat roll i mitt liv. Både lätt och tungt. En ganska bra blandning av, som min pappa kulle säga, tonarter. Ganska bra med olika temperaturer på pratarna.

Annons

Både fiaskon och soligt alltså?

– Ja, men så är ju livet att smöret inte är uppåt jämt. Ofta när man tappar en macka så landar den med smöret nedåt, eller hur?

Sant. Har du några farhågor inför programmet då?

– Näe, inte egentligen. Ah, kanske att folk tror att jag bara ska berätta om mitt yrkesliv och anekdoter från turnéer – för de kanske kommer att bli besvikna! Eller att det bara kommer att handla om fotboll och gitarrer och så…

Vad blir det för musik i pratet?

– Alla låtar tycker jag mycket om och jag försöker också få till att de ska passa ihop med det jag ska prata om, antingen så att de går hand i hand eller är precis tvärtom.

Niklas Strömstedt med Efva Attling och Agneta Sjödin.
Niklas var gift med Efva Attling och sambo med Agneta Sjödin.

Är det någon typ av musik som du inte tar i med tång, så att säga? Kan det bli Arvingarna och Kanye West…

Annons

– Varken Arvingarna eller Kanye West men det blir en schlager. Jag tycker om melodisk och harmonisk musik så det dominerar. Har svårt för growl-rock och är inte hemma på hiphop. Jag är en popkille.

Niklas vill att barnen lär sig av misstagen

Hur har du utvecklats som artist under de senaste 30 åren?

– Det har väl gått hand i hand med hur jag har utvecklats som människa. Jag är mindre ängslig. Jag har nästan alltid, förutom kanske två första plattorna, hållit mig till den som jag är. Jag är tidlös, tråkig skulle många säga då. Jag tycker om harmonisk och melodisk musik och det kan vara både ballader och up-tempo. Som artist har jag hittat mitt uttryck och jag tycker om att göra annat på scen än spela låtar, visa en annan sida av mig som inte kommer fram i låtarna. Det är också kul att hitta på nya grepp; för några år sedan gjorde jag en turné med terapeuten Per Naroskin, en turné som var både var musik och terapi. Jag har nog blivit tryggare som artist. Jag vet vad jag vill och tycker om och inte tycker om. Tråkigt om det vore tvärtom.

Niklas Strömstedts barn Simon, Adam och Maja.
Niklas Strömstedts barn Simon, Adam och Maja. Sönerna fick han med Efva Attling, dottern med Agneta Sjödin.

Du skriver musik om kärlek. Minns du första gången som ditt hjärta blev krossat?

– Ah gud ja, det minns jag. Då var jag inte mer än 11-12 år sådär och jag var jättekär men hon var nog inte kär i mig… Så hade hon en fest som jag inte ens blev bjuden på. Det var tungt för hjärtat. Men hjärtan när man är så ung, de blir inte krossade så länge utan repar sig ganska fort. Jag kan ta ett citat som jag säger i sommarprogrammet som handlar om kärlek. Har du läst Mumintrollet? Okej, och Filifjonkan vet du vem det är. Hennes häst är en jäkla klok häst, som säger: ”Man tror att den första kärleken är den sista och att den sista kärleken är den första”. Visst är det klokt?

Annons

Det är det! Du, dina barn är ju unga vuxna. Tipsar du dem om kärleksrelationer?

– Nej, jag tror inte att pappor ska berätta för sina barn hur de ska leva sina liv eller ge råd om de inte kommer och frågar. Jag tror alla ska få göra sina egna misstag och lära sig av dem.

I våras hade du inte kunnat träffa din mamma (författaren och journalisten Margareta Strömstedt). Har ni fått ses ännu?

– Ja, jag träffade hennes igår senast. Hon är också klok. Vi kunde inte hälsa på under perioden när ingen fick träffa föräldrar, för hon bor inte hemma längre. Men nu får man hälsa på. Hon fyllde 90 år härom veckan och då firade vi hennes såklart.

Vad sker mer i sommar då? Har du några smultronställen?

– Har man tillgång till båt kan jag rekommendera att ta sig ut i havsbandet där havet öppnar sig och försöka hitta en egen kobbe. Vi ska vara lediga. Jenny jobbar sin sista dag på midsommarafton sedan har vi semester till andra veckan i augusti när GES börjar repetera för höstens live.

Annons

Blir det några romantiska stunder, åka ut till en kobbe vid havsbandet?

– Det kommer vi säkert att göra men det är romantiskt att vara ihop och vara lediga också. Men vad är romantik egentligen?

Hm, jag tycker det räcker att äta en varm smörgås ihop men vissa vill ha champagne. Vad tror du?

– Jag tror inte heller att man hela tiden behöver champagne. Det blir tjatigt. Vad är romantik, det är jättesvårt att svara på. Det kan dyka upp en plötslig stund, sådär som stunder dyker upp.

✔︎ Pest eller kolera

◼️ Vara luspank eller ha en äcklig stank?
– För alltid? Hellre luspank då. Om man luktar illa så vill ingen lyssna på en eller komma i närheten.

◼️Aldrig mer simma eller aldrig mer rimma?
– Aldrig mer rimma. Jag har rimmat så himla mycket i mina dagar så det kan vara nyttigt, om jag ska fortsätta att skriva låttexter, att slippa. Att inte kunna simma blir jobbigt om man ramlar över bord.

◼️ Aldrig mer sjunga en låt eller aldrig mer säga förlåt?
– Gud, vad svårt. Men då är jag lite krånglig och säger att jag kan använda ett annat ord än förlåt. Haha! Man kan be om ursäkt på andra sätt – som att visa med handling. Det kan resultera i att man blir förlåten.

I tv-programmet Tillsammans med Strömstedts möter ni andra kärlekspar. Var det något av intervjuparen som inspirerade dig och Jenny till nya insikter?

Annons

– Många av dem tycker jag. Svårt att säga, både jag och Jenny har pratat om att vi lärt oss många saker och vi hoppas att också tittarna har gjort det. Det är intressant att träffa par som varit ihop länge, som gått igenom ups and downs, hur de löst sina kriser och vad det är som får människor att hålla ihop! Också unga människor har reflekterat mycket och kommit fram till många kloka saker men Jan Malmsjö och Marie Göranzon var fantastiska att lyssna på.

För att de levt så länge?

– Dels det och dels för att de levt tillsammans genom olika tidsepoker där synen på relationer och äktenskap har skiftat. Men det finns något som är genuint och håller genom de där olika epokerna.

Niklas och Jenny Strömstedt.
Niklas med frun Jenny.

Som kommunikation och prata med varandra?

– Kommunikation men också att man är varandras intresse, alltså att man är intresserad av den andra, att man vet var den andra är någonstans i huvudet. Jag tror att det är jätteviktigt – det där ständigt pågående samtalet, att inte sluta prata, att småprata, att man är intresserad och inte skiter fullständigt i vad den andra gör!

Annons

Ser du dig i spegeln ibland och tänker ”Fan, vad gammal jag blivit!”.

– Ja, det gör jag. Och det kommer jag också att prata om i sommarpratet.

Tänker du ibland att ”Jäklar, jag är ju välbevarad!”.

– Om jag tänker att jag är välbevarad? Haha neej, det tänker jag inte men jag kan tänka någon gång att det kunde ha varit värre!

Slutligen, åter till sommarpratet. Vad tror du folk vill höra?

– Ganska personliga saker som inte stått i tidningar eller som sagts på andra håll eller sjungits om. Lite aha- eller oj-upplevelser!

Foto: TT & Instagram

Annons