Nassim Al Fakir berättar om mobbningen: ”Alla skrattade"

Nassim Al Fakirs dyslexi gjorde så han placerades i en klass för invandrare och blev utfryst av lärarna.

Idag är Nassim Al Fakir, 39, tv-stjärna, sambo med sin popdrottning Lina Hedlund, 38, och stolt pappa till sönerna Tilo, 4, och Eide, som föddes 6 oktober. Han verkar vara Sveriges gladaste programledare men så har det inte alltid varit. Under skolåren blev han utfryst av lärarna på grund av sin dyslexi.

Nassim berättar om att han försökte ofta utmana sig själv och när det var högläsning räckte han alltid upp handen:

– Nu är jag ju en entertainer så det var nog något som behövde komma ut. Men när jag läste fick någon annan av de bättre ta över och de skrattade. Jag lät dem skratta och skrattade med, så jag blev aldrig ett offer. Jag har lätt att gå in i en bubbla och känna mig jättebra, men det är klart att det inte känns bra att få tillbaka ett prov som är sönderrivet eftersom inget är rätt, säger han i Skolvärlden.

Nassim lät sina kompisar skratta åt hans högläsning och han valde själva att skratta med, så han inte blev ett offer.

Nassim lät sina kompisar skratta åt hans högläsning och han valde själva att skratta med, så han inte blev ett offer.

Nassims pappa är från Syrien och mamman från Sverige, hemma pratade de svenska. Trots det placerades han i en klass för utrikesfödda på grund av sin dyslexi. Det var då som hans mamma förstod att något var fel:

– Vissa lärare är säkert bra på det här. Men när det inte är svensklektion behöver man inte påpeka alla fel i texten. Jag fick alltid understruket hur det stavades och så var det i alla ämnen. Så jag hade alltid en massa röda streck överallt och det kan dra ner en ordentligt. Om det är naturvetenskap gör det inget om du stavar fel på fågel, säger han.

Nuförtiden ägnar han sig fortfarande åt högläsning, fast hemma med sonen Tilo:

– Jag läser mycket rim för om han skulle ha dyslexi skulle det inte ta bort det, men det skulle kunna förebygga för att man hört mycket texter som rimmar och man lär sig känna ord på ett annat sätt, säger han till Skolvärlden.

Foto: IBL

Läs mer: Nyblivna föräldrarna Nassim och Lina i parterapi