LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Myndighet försökte stoppa SVT från att sända ”Antikrundan”

12 jan, 2018 
AvJoakim Almén
I gårdagens säsongspremiär av långköraren ”Antikrundan” fick vi se en präst som tagit med sig en dopskål av silver från kyrkan. Objektet värderades till en skyhög summa, men bakom kulisserna ville Länsstyrelsen stoppa inslaget från att sändas.
Annons

Antikrundan” rullade igång i SVT i går kväll när programmet kom till Huseby Bruk utanför Alvesta i Småland. I avsnittet har prästen Karl-Henrik Wallerstein plockat med sig kyrksilver från Göteryds kyrka för att få de värderat och granskat av experterna. Kyrksilvret bestod av en silverskål som använts som dopfunt sedan 1767, där mängder av barn genom åren döpts.

Även om silverskålsrariteten imponerade mest av allt – värderingsmässigt – i programmet var prästens tilltag långtifrån uppskattat av alla. Han saknade tillstånd för att ta kyrksilvret från kyrkan, och anklagades av länsstyrelsen i Kronobergs län och Riksatikvarieämbetet för att brutit mot kulturmiljölagen.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Jag blev chockad när jag läste om hur de gjort. De bryter nämligen mot kulturmiljölagens 4:e kapitel, 9:e paragraf, sa Veronica Trygg, kyrkoantikvarie på länsstyrelsen i Kronobergs län, till Smålandsposten.

”Antikrundan”-programledaren Anne Lundberg, 51, berättar för Expressen att myndigheter försökte stoppa inslaget från att sändas i SVT:s populära långkörare.

Annons

– De tyckte att vi inte skulle sända det här inslaget. De hade synpunkter, men de har ju ingen rätt att stoppa vad vi sänder, det här är en del av folkbildningen, säger Anne Lundberg till Expressen och fortsätter.

– Någonstans måste alltid kunskap vara bättre än icke-kunskap. Det var ju ingen i församlingen som visste vad den här silverskålen var värd. Ingenting har hänt, mer än att man kan förvara den på ett bättre sätt. Länsstyrelsen  tror jag bara ville rädda sitt eget skinn, för att de tyckte det var genant att de inte hade någon aning om värdet.

Värdet var gårdagens program kanske största snackis.

– Det är det häftigaste föremålet jag har haft i “Antikrundan”! Den har ett försäkringsvärde på minst en miljon, säger silverexperten Lars-Yngve Johansson i programmet.

Annons

Karl-Henrik Wallerstein saknade alltså tillstånd när han tog med skålen, men något brott har inte anmälts.

– Jag syndade inte och ångrar ingenting. Jag tror inte att gud är arg på mig, säger prästen till SVT.

I slutet av säsongen kommer SVT följa upp med ett inslag om vad som hänt sedan skålen rekordvärderades.

”Antikrundan” sänds torsdagar 20.00 i SVT och på SVT Play.

Foto: SVT, IBL

Annons