TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Skarp kritik efter Antikrundan – präst begick brott: "Olämpligt"

29 aug, 2017 
Hänt
Prästen hade med sig föremål från kyrkan för värdering i Antikrundan. Ett lagbrott, enligt Länsstyrelsen: "Det är många som tycker att det här är olämpligt", säger länsstyrelsens kyrkoantikvarie Veronica Trygg till SVT.
Annons

När Antikrundan besökte småländska Huseby i helgen var det som vanligt långa köer till värderingen. I kön fanns även en präst som hade med sig föremål från kyrkan för värdering. Smålandsposten bevakade Antikrundans besök och rapporterade om värderingen av en dopskål från 1600-talet bland annat.

Och det har väckt skarpa reaktioner.

– Det har kommit starka reaktioner, inte minst från kyrkan själv. Det är många som tycker att det här är olämpligt. Det är en del av vårt gemensamma kulturarv, det är församlingen som äger föremålen, säger länsstyrelsens kyrkoantikvarie Veronica Trygg till SVT.

Rädd för stölder

Länsstyrelsen har konstaterat att prästen inte sökt tillstånd för att flytta föremålen från kyrkorummet. Därmed har han gjort sig skyldig till brott mot kulturmiljöminneslagen. Han riskerar inget straff, men Länsstyrelsen ser allvarligt på det inträffade.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Inte minst eftersom kyrkor kan drabbas av inbrott om det kommer fram att det finns värdefulla föremål därinne.

Annons

– Svenska kyrkan är rädd för att om det här visas i tv så kan det startas en ny stöldturné, säger Veronica Trygg till SVT.

SVT har å sin sida uppgett att de inte kände till att prästen saknade tillstånd. Man kommer nu att överväga om inslaget med prästen kommer att sändas eller ej.

Kritik mot värdering av fornfynd

Fynden som figurerar i Antikrundan har varit i liknande blåsväder förr. Bland annat har arkeologen Anna Ölund på Upplands museum kritiserat att fornfynd, ett tusen år gammalt dräktspänne, dykt upp i programmet för värdering. Fornfynd som borde värderas av Länsstyrelsen eller närmaste museum istället för av Antikrundans experter, enligt arkeologen.

Antikrundan är för närvarande ute på turné för att spela in kommande säsong. Följande tre orter finns kvar på programmet.

1 september: Norrtälje – Campus Roslagen

3 september: Orsa – Skeer Folkpark

5 september: Länsmuseet Murberget – Härnösand

TEXT: Henrik Högström

Artikeln publicerades först på Hemmets.

 

Annons