LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Morgan Allings hustru svårt sjuk – tvingad att ändra sig själv: ”Det får räcka nu”

31 maj, 2024 
AvOla Lagerström
Han sprang till läkaren stup i ett – tills det blev allvar på riktigt. Morgan Allings hustru drabbades av hjärncancer.
Nu – tre år senare – mår Anna-Maria bra och Morgan har besegrat sin hypokondri.
– Tidigare hade jag oroat mig för precis allt! ”Nu har jag haft det här i 25 år, det får räcka nu”, sa jag till mig själv då Anna-Maria blev sjuk, berättar den hyllade skådespelaren.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Anders Jansson gissar kändisen – har fel på allt: "Men herregud"Brand logo
Anders Jansson gissar kändisen – har fel på allt: "Men herregud"

Hur står det till världens bästa Morgan?

– Det är ganska bra, tycker jag.

Finns det ingenting att klaga på?

– Det är väl att jag inte tränat kroppen tillräckligt mycket. Ischiasnerven ligger och klämmer. Sedan är det väldigt mycket pollen i luften just nu. Herregud, vad det smällt till! Just nu är jag väldigt snorig. Vet inte om det är förkylning eller pollen, (skratt).

Visst har du och Anna-Maria kilat stadigt sedan fan vet när?

– Ja, vi träffades första gången 2004. Sedan dess har vi varit ihop.

På vilken plats träffades ni?

– På en hemmafest hos Melinda Kinnaman.

Maskerad?

– Nej, hon hade samlat ihop sina skådespelarkompisar. Hade fest hemma i sina föräldrars hus på Södermalm. Sent på kvällen såg jag att det satt en ensam tjej vid ett bord…

Annons

Minns du vad ni pratade om?

– Nej, faktiskt inte. Däremot minns jag att vi pratade hela natten. Eller så var det jag som pratade. Jag är väldigt bra på att prata, munnen går i ett! Jag lider av verbal inkontinens.

Var det kärlek vid första ögonkastet?

– Ja, det var det nog.

Vad har Anna-Maria för positiv inverkan på dig?

– Hon gör mig lugn och stabil och trygg. Hon får mig att stå stadigt på jorden. Dessutom får hon mig att fokusera på rätt saker. Ibland kan jag fladdra iväg. Då ser hon till att leda mig rätt.

Morgan Alling, fru Anna-Maria Dahl och barnen Wilhelm, Love, Alva och Edvin 2023.FOTO: Hans Shimoda/TT

”Mina föräldrar var gravt alkoholiserade”

I vilken stad tog du dina tre första andetag?

– I Malmö – på Mölndals BB.

Din uppväxt var ingen rolig historia, va?

– Nej, mina föräldrar var gravt alkoholiserade. Jag hade en ”alternativ barndom” kan man säga. Bodde på tre barnhem och fyra fosterhem. Bytte skola nio gånger på elva år. Hade en nervös och våldsam uppväxt som präglat mig mycket. Jag vill liksom inte ”vara en sådan”, jag vill inte vara den aggressiva mannen som slår kvinnor.

Annons

Vilka har varit dina tre viktigaste val?

– Nummer ett är att jag till slut vågade lita på kärleken och bli pappa.

Så det var ingen självklarhet?

– Alltså, jag visste att jag skulle bli pappa, men jag var livrädd för att arv och miljö skulle påverka mig – även fast jag inte ville det.

Vad var ditt andra viktiga val?

– Att uppfylla min dröm och bli skådespelare. Jag kom från en miljö där ingen jobbade med teater och kultur, men kände att ”det här ska jag jobba med”. Jag kom in på Scenskolan när jag var 17 år och gav aldrig upp mina kreativa drömmar.

Tredje valet, då?

– Jag har varit hypokondriker, inbillat mig att jag varit sjuk. Hypokondrin släppte för tre år sedan då min fru fick en hjärntumör. Då var det på riktigt. Då kände jag att ”jag kan inte kuta omkring och vara rädd för varenda prick eller konstig känsla i magen”. Jag gick till en psykolog som sa: ”Morgan, jag förbjuder dig att googla”. Jag fick också direktivet att enbart uppsöka sjukvård om jag hade haft symtom i minst tre veckor. Symtomen försvann efter en eller två dagar... Långsamt men säkert försvann min oro. Tidigare hade jag oroat mig för precis allt! ”Nu har jag haft det här i 25 år, det får räcka nu”, sa jag till mig själv då Anna-Maria blev sjuk. Jag tröttnade på mig själv. När det väl blev allvar så insåg jag hur mycket tid och energi jag hade slösat bort.

Morgans hustru Anna-Maria drabbades av en hjärntumör.FOTO: Karin Törnblom/TT

Det här är Morgan Alling

Ålder: 55.

Jag känner mig som: En 36-åring. Visst har jag en del krämpor. Får lite ont när jag böjer mig ner och hinner inte riktigt med i stegen, men i sinnet känner jag mig väldigt ung. Dels beror det nog på att jag har fyra barn, dels att jag jobbar mycket med unga människor just nu. Nyligen, när jag arbetade med ”Moulin Rouge”, var jag äldst i gänget. I alla andra lägen har jag alltid varit yngst, (skratt).

Stjärntecken: Tvilling.

Min familj består av: Hustrun Anna-Maria, 44, barnen Wilhelm, 15, Love, 12, tvillingarna Alva och Edvin, 7.

Där bor jag: Saltsjö-Boo utanför Stockholm.

Det bästa med mig är att jag är: Snäll, glad och engagerad.

Det sämsta med mig är att jag är: Väldigt disträ. Jag tar på mig många saker – och glömmer bort saker. Sedan är jag bra på att få mycket parkeringsböter, (skratt).

Så håller jag mig i form: Det går inte en dag utan att jag kör omkring mina barn till olika grejer, alltifrån fotbollsträningar till pianoträningar. Utöver det har jag föreställningar fyra, fem dagar i veckan, som är väldigt fysiskt krävande.

Jag är aktuell med: Tomas Ledin-musikalen och bygdespelet ”Höga kusten” i Lövvik. Sussie Eriksson är med – och en stor jäkla ensemble. I oktober regisserar jag en show med Henrik Fexeus. Det är tredje showen vi gör ihop. Jag är kreativ konstnär och utvecklar Felix föreläsning. Det är underhållning för vuxna!

Så märks det när jag börjar bli vred: Jag blir tyst. Jag stänger ilskan inom mig, tyvärr. Sedan går jag därifrån.

Där växte jag upp: Det vet jag inte riktigt, jag växte upp i massor av olika fosterhem och barnhem. Hade en väldigt brokig uppväxt.

Min handstil är: Sammanhållen och sofistikerad.

Min nattsömn är: Bra, men jag har svårt för att somna.

Mina grannar är: Väldigt trevliga, allihop!

Innan jag fyller 60 vill jag: Resa mer med mina barn.

På min ålders höst vill jag gärna: Umgås med människor och fortsätta underhålla!

Annons

Morgan Allings barnlycka: ”Generösa individer”

Hur är det nu med din frus sjukdom?

– Det är bra. Mycket bra! Vi fick det bästa beskedet vi kunde få. Det känns jätteskönt!

Berätta om dina älskade ungar.

– De är extremt olika alla fyra. En del är kreativ och konstnärliga. En är duktig på matte, någon på musik. Någon ritar väldigt mycket. Allihop är väldigt snälla och fina. Generösa individer.

Vad är det bästa du gjort på filmfronten?

– Jag tycker om Sune-filmerna väldigt mycket, jag älskar familjeunderhållning. Sedan tycker jag att ”Arn” var väldigt roligt att få göra.

Känner du ofta att ditt arbete går ut över ditt familjeliv?

– Nej, inte nu för tiden. Förr däremot. Då tog jag på mig precis allt. Nu, när barnen kommit, går allt via Anna-Maria. Sedan sätter vi oss ner, båda två, och fattar beslut om alla jobb. Hon har kalendern, hon är väldigt strukturerad. Det är inte jag. Det är skönt att vi jobbar ihop. Nu är det ordning och reda!

Slutligen Morgan, vilken är den bästa stunden på din dag?

– Det är när Anna-Maria och jag käkat frukost och sätter och dricker kaffe på altanen. Vi sitter där och tittar ut över äppelträden och päronträden. Det är en bra start på dagen!

FOTO: TT

Annons