Artikeln innehåller reklamlänkar

Molly Nutley stöttas efter kravet i Nyhetsmorgon: "Blev väldigt chockad"

En sammanbiten Molly Nutley gästade Nyhetsmorgon i TV4 imorse. Där pratade hon om sin kamp för att uppmärksamma mensproblem.

Skådespelaren och numera också regissören Molly Nutley, 23, var resande reporter i Musikhjälpen 2016 och rapporterade från västra Tanzania utifrån årets tema – barn i krig har rätt att gå i skolan. Två år senare kämpar Molly fortfarande för att människor i andra länder ska kunna leva ett bättre liv. Under måndagsmorgonen Nyhetsmorgon gästade hon för att prata om sina upplevelser och tankar från resan till Tanzania och uppmärksamma Internationella mensdagen.

Tillsammans med Mariann Eriksson, som är generalsekreterare för barnrättsorganisationen Plan Sverige, berättar Molly om att 800 miljoner flickor och kvinnor i världen har mens och för många innebär det att de måste stanna hemma från skolan eller jobbet. Orsaken är att de saknar tillgång till mensskydd och toaletter. Problemen med menstruationen var en av de många saker som hon uppmärksammade under resan till Tanzania.

– Jag blev väldigt chockad, för mens har alltid varit för mig något man har kunnat använda som en ursäkt att inte vara med på gympan. Och jag blev otroligt ledsen att se att något som är så naturligt och självklart, och en stor anledning till varför vi alla är här liksom, ska vara så skambelagt. Det gjorde mig jätteledsen, säger Molly Nutley i programmet.

Molly berättar att resan till Tanzania var den absolut största upplevelsen hon varit med om.

Annons:
Här är sommarens mest omtalade – och viktigaste – armband (länk till Aller media shop)

– Så fantastiska människor, men så fruktansvärda förhållanden och det var ju verkligen en smäll i ansiktet. Här kan man ju välja att stänga av tv:n och zona ut liksom, men där var man verkligen och fick se allt på riktigt. Så det var mycket känslor, men väldigt lärorikt också.

Efter den känslofyllda resan har Molly fortsatt att engagera sig i frågor som rör barns rätt till att leva ett bra liv. I Nyhetsmorgon pratar hon hashtagen #absentfortgirls, som tagits fram just till Internationella mensdagen och uppmanar kvinnor och tjejer att utebli från sociala medier för att stötta de flickor som tvingas stanna hemma från skolan när de har mens. Molly hoppas att hashtaggen och uppmärksammandet av dagen ska sätta mens, och problemen som mens för med sig, på kartan.

– Att prata mer om mens och uppmärksamma att det är en fantastisk sak och kunna vara stolt över det. Att på något sätt visa gemenskapen kring mens och att stötta kvinnor runt om i världen och på något sätt få det att synas också. Det är min förhoppning i alla fall.

Molly tycker att vi har mycket jobb kvar att göra även i Sverige.

– För ett halvår sedan fick jag höra för första gången om endometrios som var tionde tjej har på grund av mens och det är att man får ärrbildning på livmodern varje gång man blöder. Bara en sådan grej att det finns så mycket kopplat till mens som vi inte pratar om och inte har någon aning om och sedan att det fortfarande finns en skam med mens. Att det är äckligt med mens och så, säger hon och forsätter:

– Ja men typ nu. Det är ju första gången någonsin som de gjorde en reklam för skydd med blod på riktigt i stället för den här blåa smörjan. Men man kan göra film med massa människor som blöder och dör och det är jättenaturligt.

På Nyhetsmorgons Instagram stöttas Molly Nutley och Mariann Eriksson och möts av hejarop från tittarna.

”Heja alla som kämpar för en bättre värld”, skriver en.

”Önskar verkligen att ni når framgångar med ert arbete för alla kvinnor och ungdomar”, skriver en annan.

HETAST PÅ HÄNT TV: Nellie Berntsson: “Killar har utnyttjat min fame” (JONNA OCH JOHANNA-intervju)

LÄS OCKSÅ: Efter uppbrottet från Molly Nutley – Calle Sterners nya kärleksbesked

LÄS OCKSÅ: Efter filmsuccén – Molly Nutleys besked om nya karriärbytet

Foto: IBL, TV4

SENASTE NYTT!