LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Modellen Agnes Hedengård är "för tjock" – nu hyllas hon i hela världen

12 okt, 2015 
Lotta Hofström
Agnes Hedengård delade en video på sig i bikini och berättade om modellbranschens sjuka kroppsideal. "Responsen blev enorm från hela världen", säger hon.
Annons

Agnes Hedengård, 20, lade upp en Facebookvideo på sig själv i bikini där hon berättade att hon nekas modelljobb eftersom hon är “för tjock” och har “för stor rumpa”. Videon spreds som en löpeld på nätet och på Youtube har den fått över fyra miljoner visningar.

Den svenska modellen är 1.80 cm och väger 57 kilo. Hon har ett BMI på 17,6 vilket räknas som undervikt. För att få fler jobb ska Agnes helst väga 50 kilo, vilket är ett BMI på 15,4 och räknas som svår undervikt.

– Jag la upp videon eftersom jag har varit med i branschen i fem år och har fått nog. När min 15-åriga tjejkompis sa “jag måste sluta som modell eftersom jag är för tjock” fick jag panik. Något måste hända. Jag har sett den fula sidan. När man kommer till en agentur säger de “Du måste gå ner fem kilo, du får inte äta det här och det här”. Mitt BMI är ju underviktigt! Skulle jag gå ner mer så skulle jag försvinna, säger Agnes Hedengård till Hänt.

STOCKHOLM SWEDEN 15-10-08 Amelia 20 år på Musikaliska i Stockholm Bilden Agnes Hedengård Foto ©Eero Hannukainen EEROBILD AB All Over Press
Agnes är 1.80 cm lång och väger 57 kilo. Ändå är hon “för tjock” för modellbranschen. Foto: All Over Press

Agnes Hedengård vägrar banta och kommer alltid kämpa mot de sjuka kroppsidealen.

–  Jag måste visa folk hur sjukt det är, låta dem se hur allvarligt det är i branschen. Responsen blev enorm från hela världen! Modeller skrev “tack så mycket”. En ung tjej från Italien skrev att hon haft ätstörningar i tre år och att hon blivit kvitt det tack vare mig. Mammor tycker det är fantastisk för deras döttrars skull. Människor i alla åldrar, killar och tjejer, säger att de är stolta över mig, säger Agnes Hedengård och avslutar:

– Våga älska dig själv!

Andra läser också:

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons