ExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivt
LÄS MER:Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Därför teckenspråkstolkas inte deltävlingarna i Melodifestivalen 2022 – tittarnas kritik

05 feb, 2022 
Melodifestivalen teckenspråkstolkar inte sina deltävlingar år 2022
Nuuuuuu kööör vi!
De orden klingar högt när Melodifestivalen drar igång. Alla ska vara inkluderade – men så blir det inte i år.
SVT utesluter återigen teckenspråkstolkning för hörselskadade under deltävlingarna.
– Programledningen har valt att prioritera teckenspråkstolkning av SVT:s valsatsningar, meddelar SVT Språk & Tillgänglighet till Hänt.
Annons
Familjens fina stöd till Robin Bengtsson inför Melodifestivalen: "Svinhärligt"Brand logo
Familjens fina stöd till Robin Bengtsson inför Melodifestivalen: "Svinhärligt"

Första deltävlingen i Melodifestivalen 2022 närmar sig med stormsteg. Årets tävlande är en salig blandning och inför första deltävlingen tävlar bland andra erfarna Robin Bengtsson och Shirley Clamp. Tävlingsproducenten Karin Gunnarsson meddelar att startfältet består av revanschsugna tävlande.

Det känns så roligt att få berätta om årets tävlande bidrag. I startfältet finns flera revanschsugna artister, tidigare vinnare är tillbaka och rocken står stadig, säger hon i ett pressmeddelande.

Det som inte har uttalas särskilt tydligt är dock teckenspråkstolkningen av programmet som förra årets fanns tillgänglig för hörselskadade redan från start. Nu meddelar SVT att de slopar teckenspråksgestaltningen i deltävlingarna och återgår till att endast sända finalen med teckenspråk.

Annons

Melodifestivalen 2021 hade teckenspråksgestaltning från start

Förra årets Melodifestivalen teckenspråksgestaltades under hela perioden från första deltävlingen till finalen. Detta var unikt då det tidigare år vanligtvis bara är finalen som teckenspråksgestaltas.

Teamet för det år 2021 var Jade Osbeck, Tommy Rangsjö, Xuejia Zacsko, Jamila Ouahid, Joakim Hagelin Adeby och Amina Ouahid.

Sändningarna teckenspråksgestaltades i SVT24 och på SVT Play, något SVT dessutom rapporterade om.

– Det bästa med melodifestivalen är att den erbjuder alla, oavsett vilken hörsel man har, ett vackert språk och språket är musik, sa teckenspråkstolken Amina Ouahid till SVT då.

Teckenspråkstolkning endast i finalen av Melodifestivalen 2022

Inför årets upplaga av Sveriges största musiktävling kommer deltävlingarna inte att teckenspråksgestaltas.

Annons

Istället blir det enbart finalen igen, meddelar Anna Zettersten, avdelningschef för SVT Språk & Tillgänglighet.

– I år är beslutet att återgå till hur det var före 2021, att enbart tolka finalen. I år satsas framför allt på valet 2022, säger Anna Zettersten till Hänt och fortsätter:

– Programledningen har valt att prioritera teckenspråkstolkning av SVT:s valsatsningar framför teckenspråksgestaltning av Melodifestivalens deltävlingar. Förra året prioriterades deltävlingarna med anledning av pandemin, det var inte ett principbeslut som gällde alla kommande år efter det.

Tittarnas kritik mot SVT om att ta bort teckenspråkstolkningen

Flera Mello-fantaster uttrycker nu sin ledsamhet på SVT:s sociala medier att det inte blir någon teckenspråksgestaltning under deltävlingarna som förra året.

”Tyvärr försvann min pepp när jag fick reda på att ni går bakåt i tillgänglighetsarbetet på SVT. Utestänger oss teckenspråkiga ända fram tills det blir dags för finalen...”, skriver en person i en kommentar.

Det är faktiskt riktigt dåligt av SVT.”, hälsar en annan.

Så jävla dåligt!”, skriver en tredje.

Ska inte SVT vara ”folkets television”? Men tydligen inte hela folket, vad det verkar.”, hälsar en fjärde person.

”Javisst. Det borde vara en självklarhet år 2022 att inkludera alla. Men tydligen inte.”, skriver en femte person.

FOTO: Karin Törnblom/TT / SVT

Annons