Mathias Holmgren om mörka tiden efter Barbados: ”De betedde sig illa”

Barbados

Mathias Holmgren hade en slående karriär efter sin medverkan i Fame Factory och Barbados.
Men plötsligt blev han sparkad från dansbandet och livet tog en helt annan vändning.
Nu berättar han om den mörka tiden kantad av missbruk och vägen tillbaka.
Lassemans bakslag i renoveringen
0:39

Efter reklamen: Lassemans bakslag i renoveringen

(0:39)

Slå på ljud

Mathias Holmgren, 48, slog igenom ordentligt med sin medverkan i Fame Factory 2002 och samma år fick han dessutom den ärofyllda platsen som sångare i dansbandet Barbados.

Men redan 2004 hände något och han sparkades plötligt ur bandet utan att få någon riktig förklaring. I skrivande stund jobbar Mathias på en självbiografi där han kommer berätta om allt från Fame Factory, tiden i Barbados och hans mörkaste stunder i livet.

Men redan i en öppenhjärtig intervju med Hänt berättar han om varför han tror att tiden i dansbandet blev så kort, om sitt missbruk, hur han kom på benen igen och vad han gör idag.

Mathias aningar om varför han fick sparken från Barbados

Tiden i Barbados blev inte så lång som Mathias hade tänkt sig och plötsligt blev han sparkad. Än idag har han inte fått någon förklaring till varför det blev som det blev – men han har sina aningar.

– Jag tror ju någonstans att jag vet varför det hände. Men jag har inte fått det bekräftat från dem. Och det är ju att jag tror helt enkelt att de inte ville ha mig från början. Och de var ganska hårt hållna av Bert Karlsson och Bert ville ha mig för att jag hade gjort Fear Factory och allt, berättar Mathias för Hänt.

Idag har de före detta bandkollegorna ingen kontakt och det är så Mathias vill ha det.

– De betedde sig ju illa och så var det bara. Jag godkänner inte dem om jag får någon Facebook-förfrågan eller så för det där är så dålig energi för mig fortfarande.

Missbruket tog över och Mathias började utsätta sig själv för fara

Efter de stora framgångarna i Fame Factory, Barbados och Melodifestivalen så gick karriären som på räls för Mathias. Men när han sparkades från dansbandet så minskade även jobben och han berättar att han försökte klamra sig fast i branschen.

Och i samma takt som jobben minskade så ökade hans konsumtion av alkohol och tillslut kom han till den punkten att han utsatte sig själv för fara och i augusti 2018 drack han sin sista droppe alkohol.

Mathias levde då i en osund relation och det sista året tappade han fotfästet helt.

– Jag levde också i en relation då som var väldigt destruktiv, och vi drack inte så mycket tillsammans, så det var inte det som var det destruktiva utan det var mycket annat. Men när väl inte var med honom skulle jag lixom kompensationsdricka, så då drack jag ännu mer. Så det sista året började det hända en massa obehagliga grejer, jag utsatte mig själv för fara. Jag började gå mer på droger som jag aldrig varit inne på tidigare. Jag tappade helt min moraliska kompass, säger Mathias till Hänt och fortsätter:

– Jag hamnade på massa fester, hade massor med oskyddat sex, drog i mig massa saker som jag inte hade någon aning om och hade kunnat ta en överdos vilken sekund som helst.

Vägen tillbaka efter missbruket – då fick vännen nog

Men så en dag så började Mathias lägga om sin kost, började träna och mådde bättre rent kroppsligt.

Och en tid senare fick en av Mathias nära vänner nog och tog med honom till en läkare som tog situationen på stort allvar.

– Det var prover varje månad, och samtal. Och det höll jag på med ganska länge. Jag hade nog kontakt med de på beroendemottagningen fram till förra året egentligen.

Den destruktiva relationen tog slut bara dagar innan han drack sin sista droppe alkohol och idag lever han som singel och fokuserar på sig själv.

Det jobbar Mathias Holmgren med idag

Idag är det ett stort fokus på självbiografin som han hoppas kunna släppa snart. Han ägnar dessutom mycket tid till att föreläsa och pratar mycket om sitt missbruk och sin historia i hopp om att kunna hjälpa och inspirera andra.

Han arbetar även på Åhléns som personal shopper och trivs väldigt bra med att hoppa in och jobba med service några timmar i veckan – något som han gjort i fyra år.

– Jag hade varit schlager-Mathias i alla år och nu skulle jag bevisa för både mig själv och andra att jag kunde något annat.

Men helt och hållet har han inte släppt taget om musikbranschen – det händer att han tar uppdrag som konferencier och uppträder på kick-offer och galor.

FOTO: Lizzie Larsson/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN