Artikeln innehåller reklamlänkar
TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Mästarnas mästare-profilernas ilska mot svenska föräldrar: "Jag blir vansinnig"

22 apr, 2018 
AvLinda-Marie Nilsson
Peter Forsberg, Pernilla Wiberg och Kennet Andersson i Mästarnas mästare på SVT.
Föräldrar till barn som idrottar kan inte bete sig. Nu rasar Mästarnas mästare-ikonerna mot vuxna som hetsar bredvid planen.
Annons

Det är i kvällens Mästarnas mästare som flera av de legendariska idrottsstjärnorna som deltar passar på att ryta ifrån mot svenska föräldrar. Ishockey-ikonen Peter Forsberg, 44, frågar de andra deltagarna vad de anser om att Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet vill få bort tävlingshetsen inom barnidrott genom att numera slopa resultaten för barn under 13 år – något som alla deltagare har starka åsikter kring.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

De menar nämligen att det som egentligen borde regleras inom sporten inte är barnen – utan föräldrarna som står vid sidan av. Flera av idrottsikonerna menar att de har erfarenhet av föräldrar som inte kan bete sig kring deras barns idrott.

– Jag tror inte att det är varken för eller mot barnens skull, det är föräldrarna. Det är vi föräldrar som borde skärpa till oss. Jag är för en utbildning för föräldrar där man lär sig hur man beter sig vid sidan av planen, i bilen på väg till eller från en match och så vidare, säger fotbollslegendaren Kennet Andersson, 50.

Annons

Han får snabbt medhåll, bland annat av handbollsikonen Magnus Wislander, 54.

– Jag är vansinnig på det. Till exempel att vissa tycker att barnen ska träna 3-4 gånger i veckan, men när barnet kanske säger att den bara vill träna två gånger, för den vill göra andra saker, så säger man “då får du lägga av”. Och föräldrar som sitter och säger typ “mitt barn tränar fler gånger i veckan än ditt, varför ska ditt få spela, det är orättvist”. Den biten är hål i huvudet. Herregud, säger han.

Också Peter Forsberg själv håller med om kritiken och menar att många föräldrar, och tränare, stressar barnen att bli bäst alldeles för tidigt.

– Generellt tycker jag att det är en sån jäkla press att man ska bli bra så tidigt. Att man är typ 15 år och ska delas upp och redan flera år innan det så ska man hamna i bästa laget, där de tränar mest, och så vidare. Det är lite väl mycket så tidigt, säger han och fortsätter:

Annons

– När jag var 15 år skulle alla åka till tv-pucken, men jag struntade i det och åkte och spelade fotboll i en vecka i stället. Så alla i laget åkte på hockey, men jag åkte på fotboll och det var tio gånger roligare. Farsan sa bara “gör det du tycker är roligt”.

Berättelsen får Magnus Wislander att skratta – och så pikar han Peter Forsberg:

– Ja, och det blev ju sämre för dig, haha.

Mästarnas mästare sänds söndagar 20.00 i SVT1.

Foto: SVT

Annons