LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Mark Levengood om depressionen och diagnosen ADD

13 jul, 2023 
MARK LEVENGOOD
Mark Levengood har varit deprimerad vid flertalet tillfällen under sitt liv.
Nu berättar han om okända diagnosen.
– 57 år gammal och hade aldrig tänkt tanken på att jag kunde ha någonting sådant, säger han i sitt Sommarprat i P1.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Mark Levengood om Jenny Strömstedts miss i NyhetsmorgonBrand logo
Mark Levengood om Jenny Strömstedts miss i Nyhetsmorgon

Mark Levengood, 59, är högaktuell med sitt sommarprat och det har minst sagt hänt en hel del i hans liv under årens lopp. Han växte upp i Finland med en mamma som missbrukade alkohol.

Det hela resulterade i att han hamnade i en depression.

– När jag var kring 16 förstod jag äntligen att jag aldrig kunde få mamma att sluta dricka. På alla de åren kämpade jag för att ta hand om vår trasiga familj, den ständiga oron och skammen och den förtvivlade kärleken och sorgen. Allt hade slitit ut mig, jag var trött hela tiden och hamnade i en rätt tung depression, säger han i sitt sommarprat i P1 och fortsätter:

– Idag vet jag hur dumt allting var och att allt jag gjorde för att få mamma att sluta dricka fick precis motsatt effekt. Den som lider av obehandlad alkoholism har bara en kärlek, den till spriten och de kommer att utnyttja alla omkring sig att nå dit. Det var ju praktiskt för mamma att jag tog hand om mina syskon så slapp hon att socialtjänsten kom och störde hennes drickande.

Annons

Mark Levengood om återkommande depressionerna

Mark klippte sedan banden med sin mamma, han dödförklarade henne i förväg. Han lämnade henne och syskonen och han tyckte att det var hemskt.

– Trots att jag älskar min familj och mitt liv, jag gör det verkligen. Så insisterar de där depressionerna på att återkomma var femte eller var sjätte år. I regel tre tunga månader av fullständigt glädjelös tillvaro. Jag brukar i det här läget behandla dem rent kliniskt för nu vet jag att de bara är en sjukdom. Jag tränar mig helt utmattad tills endorfiner kickar in eller går på hopplöst många promenader, säger han i Sommar i P1 och fortsätter:

– Lite förvirrad blir jag av de där depressionerna, för jag njuter så av mitt liv och jag tycker att jag bearbetat min barn- och ungdom.

Mark Levengood om okända diagnosen

Det visade sig sedan att det kanske kunde finnas en förklaring till de återkommande depressionerna. Det var efter att Mark pratat med sin bror, som skulle göra en utredning i ADD, som han kom till en insikt.

Annons

– Jag kände igen mig på varje punkt och jag sa redan då att om det visar sig att han har ADD så gäller detta nog även för mig, säger han och fortsätter:

– Utredningen visade att han har medelsvår ADD och jag kände mig till en privatklinik, jag tyckte jag var för gammal för att belasta den allmänna och säkert som Amen i kyrkan, precis samma grad av ADD. 57 år gammal och hade aldrig tänkt tanken på att jag kunde ha någonting sådant, trots att bevisen stod som eldskrift i kyl.

Mark fick då ta hjälp och mycket riktigt visade det sig att han har ADD.

– Det förklarade så mycket. Kaoset och förvirringen och den tunga tröttheten som alltid drabbat mig. Psykiatrikern pekade på depressionerna i min livskurva och sa att de exakt följde mönstret för obehandlad ADD. Eftersom allt är lite jobbigare och svårare för oss får man ta i lite mer än alla andra och så går man på fälgarna. Och var femte år är man så trött att man hamnar rakt in i en utmattningsdepression. Hmm, då hade jag inte förträngt någonting.

FOTO: Karin Törnblom/TT

Annons