robinson 2023

Marcus Edensky fick lämna 27 dagar gammal bebis för Robinson

Robinson 2023 Marcus Edensky, Familj

Robinson 2023 är i full gång och det har varit turbulenta första veckor.
Någon som tagit mycket plats i årets säsong är Marcus Edensky – till Hänt kan han berätta om uppoffringarna för att vara med i Robinson.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Tävlingen bryts plötsligt i Robinson – det här fick tittarna inte se
0:40

Efter reklamen: Tävlingen bryts plötsligt i Robinson – det här fick tittarna inte se

(0:40)

Slå på ljud

Vårsäsongen av Robinson 2023 har dragit igång på allvar och säsongen har bjudit på några dramatiska första avsnitt. En av deltagarna som gjort stort avtryck i årets säsong är Marcus Edensky, 36, som är med i det "yngre" Lag syd.

Marcus bor till vardags på Påskön och det var minst sagt ett projekt att ta sig därifrån till Malaysia.

– Resan tog tre veckor för mig på grund av att jag var tvungen att vänta i Santiago länge. Hela situationen var jättekomplicerad för oss på Påskön, här på världens mest avlägsna plats. Under pandemin hade vi knappt några flyg överhuvudtaget, säger Marcus till Hänt.

I stället för ett passagerarflyg fick Marcus en plats på ett extrainsatt humanitärt flygplan för att ta sig från Påskön. När han sedan kom till Santiago fick han vänta nästan två veckor på nästa flyg som skulle ta honom till Malaysia – där han fick vänta ytterligare i en vecka.

– Det var svårt att få alla flyg att klaffa. Så innan inspelningen började fick jag lämna mitt hem tre veckor tidigare.

Robinson-Marcus lämnade sin nyfödda bebis

Påskön är en ö i stilla havet som ligger till väster om Sydamerika. I nuläget är det bara Marcus och en annan svensk som bor på ön. Till Hänt har Marcus berättat hur det kommer sig att han bosatt sig på ön.

Marcus var nämligen på semester på ön och träffade kärleken Alicia som är därifrån. Paret blev kära och Marcus valde att följa sitt hjärta och bosätta sig på ön.

– Det är en klassisk historia för oss som inte är härifrån. Jag kom hit som turist, träffade någon och stannade för kärleken, säger Marcus.

Det var 12 år sedan Marcus bosatte sig på Påskön och idag lever han och hustrun Alicia familjelivet med tre barn.

Något som inte framkommer i programmet är vilka uppoffringar Marcus tvingades göra för att vara med i Robinson. Paret hade nämligen fått tillökning bara några veckor innan han begav sig till Malaysia.

– Yngsta dottern var ju precis nyfödd när jag åkte iväg. Hon var 27 dagar när jag lämnade ön. Det var jättesvårt, det var jättetufft, berättar Marcus.

Men hustrun Alicia hade givit honom sitt fulla stöd inför Robinson-äventyret, men trots det var det tufft att lämna familjen så tätt inpå yngsta dotterns födsel.

– Min fru gav mig sitt stöd till hundra procent att åka. Men tänk att lämna sin fru med en inte ens en månad gammal bebis.

Marcus Edensky tvekan på att medverka i Robinson

Marcus driver tre företag hemma på Påskön – ett lokalt reseföretag som erbjuder guidade utflykter på ön, ett företag som organiserar dessa utflykter samt en musikaffär, världens mest avlägsna och den enda musikaffären på hela Påskön.

Under tiden Marcus var på Robinson fick Alicia ta på sig hela ansvaret för att allt skulle fungera på hemmaplan.

– Många grejer som jag höll i hemma var ju hon tvungen att göra. Hon fick ta hand om allting. Under min resa till Malaysia ringde hon mig och grät för att hon var så trött och sa "jag klarar inte av detta". Det var för mycket med barnen och företagen och allting, säger Marcus.

Började du tänka över ditt beslut att åka till Robinson?

– Definitivt. Jag hade ju drömt om att vara med i Robinson sedan jag var 12 år gammal, men ändå så tänkte jag "nej, vad är det jag håller på med?". Det kändes så otroligt irrelevant att åka till Malaysia jämfört med att vara med familjen, säger Marcus och fortsätter:

– Sedan tänkte jag att jag inte får tänka på det sättet, för jag vet att jag alltid har velat detta. Det fanns ingen chans i världen att jag skulle ringa och lämna återbud. Den möjligheten hade inte funnits. Men känslorna fanns. Jag tänkte att jag ville tillbaka till min familj.

Marcus fortsätter berätta om de stora uppoffringar hela familjen tvingades göra för att han skulle få uppfylla sin dröm att få medverka i Robinson och att hans frånvaro tärde på hela familjen.

– Jag gjorde jättestora uppoffringar. Inte bara jag, utan hela min familj. Alla har gjort det. Barnen grät sig själva till sömns första veckorna. Lärarna i skolan tyckte sig se ett förändrat beteende, mer tystlåtna. Alicia sa att det syntes att de verkligen saknade sin pappa, säger Marcus och fortsätter:

– Man hade ju ingen kontakt sen under inspelningarna så man kunde bara hoppas att det blev bättre. I slutändan hade det gått bra, då Alicia fick mycket hjälp av sin mamma och vänner, men det var ju ingenting jag visste. Det var en press som jag hade under hela min tid i Malaysia.

FOTO: TV4, Privat

FRÅN FÖRSTASIDAN