Idol 2023 marknadsföring banner

Marcus Birro efter dödshoten: "Jag vägrar låta mig skrämmas"

18 nov, 2016 
AvOla Brising
Marcus Birro har tvingats ställa in två föreställningar av sin standup-show "Sveriges sista punkare". Trots att han blivit hotad till livet flera gånger om är mediaprofilen inte rädd.
Annons

Igår avslöjade Hänt att Marcus Birro, 44, skulle ha haft premiär för sin standup-föreställning ”Sveriges sista punkare” på Folkets hus i Ludvika lördagen den 12 november, men tvingades ställa in på grund av hot och vandalisering.

– Folk har ringt och hotat oss, rivit ner affischer på stan och även hotat Fredrik direkt då han satte upp affischer. Han ringde mig och var rädd. Då bestämde vi oss gemensamt för att det var lika bra att ställa in, sa Marcus.

Han förklarade:

– Det mediala drevet mot mig de senaste åren gör att folk tror jag är någon jag inte är. Jag är öppet byte och på små orter som Ludvika är de lite efter. Det som var aktuellt för två år sedan är fortfarande aktuellt där.

Kort efter samtalet med Birro ställdes även nästa föreställning in. Den var inbokad på Slottegymnasiet i Ljusdal ikväll den 18 november. Nu berättar Marcus för Hänt att orsaken är densamma som i Ludvika:

– Det har varit liknande tjafs i Ljusdal, eller om det är samma personer som håller på också mot det arrangemanget. Så kan det vara. Jag har några som lägger mycket tid på att göra livet så surt som möjligt för mig. Det är för jävligt. Nu lägger vi allt krut på Boulevardteatern i Stockholm den 10 december.

Annons

Boulevardteatern är nu den enda ytterligare föreställningen av “Sveriges sista punkare” som är inbokad. Så det som skulle ha blivit en höstturné krympte likt kejsarens nya kläder snöpligt nog ner till ett ynka fristående gig.

– Det blir en kväll i solidaritetens och respektens namn. Det är viktigare än någonsin att vi sträcker ut händer i det offentliga samtalet istället för dessa ständiga tjuvgrepp, proklamerar Marcus.

Marcus Birros sista föreställning sker på Boulevardteatern i Stockholm

Trots de allvarliga hoten har han och sidekicken Fredrik Elfqvist, 25, inte polisanmält hoten de utsatts för:

– 2014 fick jag en del riktade dödshot och då var jag i kontakt med polisen, särskilt i samband med en turné jag gjorde då tillsammans med Wayne Hussey. Men vi gör ingen anmälan den här gången. Jag konstaterar bara att litterärt och konstnärligt mod har sitt pris.

Annons

Han är tacksam för alla som hört av sig via mejl och sms för att ge honom sitt stöd i den jobbiga situationen och säger fast han blivit hotad till livet upprepade gånger:

– Jag känner mig inte otrygg. Jag vägrar låta mig skrämmas. Men jag har ingen lust att resa till orter där jag uppenbarligen inte är välkommen.

Marcus fortsätter:

– Det kan vara tufft på Södermalm också men det är en helt annan nivå ändå. Det finns en brist på civilisation och värdighet på en del bruksorter.

Foto: IBL 

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons