Måns Nathanaelson om Beck, Mikael Persbrandt och frun Melina

Måns Nathanaelson, Mikael Persbrandt och Peter Haber.

Möt Måns Nathanaelson i en öppenhjärtig intervju.
✔︎ Talar ut om tuffa tiden – föraktet från kollegorna.
✔︎ Familjelyckan – så träffade han frun Melina.
✔︎ Chocken efter Gunvalds död – relationen till Persbrandt i dag.
Minns du Beck-karaktärerna genom åren?
Slå på ljud

Han är älskad Beck-stjärna, trebarnsfar och äkta make. Hänt möter stjärnskådespelaren Måns Nathanaelson, 44, som aldrig ligger på latsidan.

Hur står det till Måns?

– Efter omständigheterna står det bra till måste jag säga. Delar av mitt arbetsliv har fått stanna upp på grund av viruset, det är verkligen en absurd situation vi alla befinner oss i. För egen del har en massa föreställningar inte blivit av, men till skillnad från många kollegor har jag ändå haft rätt mycket att göra, och jag gillar att odla nya projekt.

✔︎ Det här är Måns Nathanaelson

Ålder: 44.
Stjärntecken: Jungfru.
Bor: Stockholm.
Familj: Hustrun Melina, 36, barnen Bonnie, 9, Sigge, 6, Emmylou, 2.
God egenskap: Kreativ.
Dålig egenskap: Bekväm.
Älskar att: Vara med familjen, spela spel och jobba.
Hatar att: Inte få sova.
Borde: Rensa foto-appen på datorn.
Framtidsplaner: Fortsätta skapa, älska och leva miljövänligt!

Förr om åren var du ”Lill-Reidar” med hela svenska folket och när Rederiet gick i graven gjorde du lika stor succé igen – som polisen Oskar Bergman i Beck. Vilken roll har genererat flest avundsjuka blickar från dina branschkollegor?

– Jag har svårt att säga vad andra har känt, men rent generellt hyste många kollegor ett förakt mot såpagenren på den tiden. Själv brydde jag mig inte så mycket om det just då eftersom jag var i början av min karriär. Jag var fullständigt medveten om vad jag gjorde.

Visst spelar ni in nya Beck-avsnitt just nu?

– Ja, vi började faktiskt den här veckan.

Det går hett till i Beck, det pangas och jagas skurkar i snabba bilar. Vilken scen har varit mest dramatisk att spela i?

– Det finns flera, men den jag spontant tänker på är när jag sprang omkring och sköt mitt på Medborgarplatsen. Det var i Gunvald-filmen – där han dog. Vi hade spärrat av hela Medborgarplatsen. Det finns flera minnesvärda scener som vi gjort genom åren. Förra omgången, till exempel, letade vi efter en självmordsbombare inne på en klubb. Hundra statister var på plats. Det är det som är så häftigt och roligt med Beck-filmerna. Budgeten är stor, det finns bra resurser och det är väldigt bra människor inblandade.

Vilken sinnesstämning vill du helst vara i för att du ska prestera så bra som möjligt framför Beck-kamerorna?

– Bra fråga. Först och främst vill jag vara utvilad. Sömn är a och o. Annars vill jag ju alltid hamna i det där kreativa tillståndet, en form av förhöjt sinnestillstånd. Det är det man vill åt, så klart.

Drog du en suck av lättnad eller sorg när Mikael Persbrandt lämnade Beck-skutan?

– Varken eller. Jag hade väldigt kul med Micke. Jag blev förvånad när valet gjordes, måste jag säga. Förvånad över att det skedde och i efterhand förvånad över att Beck faktiskt klarat sig så bra utan Gunvald. Det trodde jag inte. Nu i efterhand är jag glad över hur det blev. Nu syftar jag på Kristoffer Hivju, Jennie Silfverhjelm och Martin Wallström. De har verkligen kommit in med ny energi i projektet.

Måns Nathanaelson, Peter Haber, Mikael Persbrandt och Ing-Marie Carlsson.

Måns Nathanaelson med Peter Haber, Mikael Persbrandt och Ing-Marie Carlsson i en av många Beck-filmer.

Hur maskerar du dig när du vill slippa bli igenkänd?

– Jag maskerar mig inte. Jag har valt att strunta i den biten, jag kan inte kontrollera kändisskapet. Det är en biprodukt av det jag älskar att göra och folk är till 99 procent väldigt trevliga.

Parallellt med Beck gör du podcasten Karatefylla som finns i PodMe-appen. Berätta!

– Vi började 2008, tror jag. Då var Karatefylla en lågbudgetproduktion i tv. Vi var ett litet gäng som kände att ”vi måste göra det här – även om vi egentligen inte har tillräckliga resurser”. Så vi kämpade, allihop, och kramade verkligen tiden ur dygnet. Podcasten är en förlängning av tv-serien. Handlingen kretsar kring Ken och Glenn. Ken är stadgad och har barn, Glenn är den eviga singeln. Killarna ger sig ut i olika situationer som handlar om att festa och ligga. Åtminstone i Glenns värld… Ken är på något sätt medtvingad i det här– eftersom han är kompis med Glenn.

Så träffade Måns frun Melina

Apropå Karatefylla… När tog du dig senast en bläcka?

–Det var länge sedan, jag kan faktiskt inte minnas exakt när jag gjorde det. Det var nog på den tiden man kunde ligga och slagga till tolv dagen efter, mosa sig upp och skita i allt som skulle hända två dagar efter, (skratt). Den möjligheten finns inte längre, nu har vi levande alarm här hemma, liksom. Däremot är det trevligt att ta ett par glas vin ibland!

Vilken krog går du helst till när du vill dricka vin?

– Jag har ingen favoritkrog, jag är så dålig koll på vilka ställen som finns. Sällskapet är det viktiga om jag ska vara ärlig. Lokalen spelar mindre roll.

Visst har du ditt på det torra när det gäller fruntimmer?

– Ja, jag är lyckligt gift!

På vilken plats fann du Melina, din bättre hälft?

– Vi sågs på en julgala. Hon dansade där och jag och en kompis jobbade som karaokevärdar.

Måns Nathanaelson med frun Melina och parets tre barn.

Måns med frun Melina och parets tre barn.

Snackar vi stenåldern?

– (Skratt). Ja, 14 år sedan, tror jag.

Du och Melina har tre ögonstenar: Bonnie, 9, Sigge, 6, Emmylou, 2. Tycker barnen att det är olidligt att umgås med dig dagarna innan en viktig inspelning?

– Det tror jag inte. Jag drabbas inte av den typen av anspänning eller ångest som skvätter över på andra. Jag ser bara till att jag är väl förberedd.

Vad är typiskt dig – enligt dina vänner?

– Att jag är pryltokig! Jag har alltid älskat tekniska grejer.

Vilken sportaktivitet utövar du helst?

– Det är lite olika. Under åren har jag varit inne på crossfit. Löpning gillar jag. Badminton tycker jag är kul. Senaste månaderna har jag använt mig av en tränings-app på gymmet. Man får ett färdigt pass, liksom. Den träningsformen passar mig bra.

Säg tre saker du vill hitta på inom en ettårsperiod!

– Jag vill ”förbättra” landstället, det är för litet och vi behöver få mer plats i köket. Sedan vill jag gärna åka någonstans med familjen – och vara delaktig i något skitroligt projekt!

Slutligen Måns, vad gör din dag?

– Vad som helst där jag får utlopp för min kreativitet. Det är då jag mår bra!

LÄS MER I PLUS: Tina Leijonberg försvann efter tv-succén – talar ut om nya livet i misär

LÄS MER I PLUS: Så gick det sen för skådisarna i Fucking Åmål

Foto: Johan Paulin/C More, Bengt Wanselius/TV4 & Hans Shimoda/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN