TRENDAR JUST NU!Melinda JacobsAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastet

Mandelmanns glädjebesked: "Det är en sådan lättnad"

26 sep, 2017 
https://image.hant.se/image-4943955?imageId=4943955&width=1320&height=689
Hänt
Under hela sommaren har familjen Mandelmann väntat på besked från migrationsverket. Nu är det klart att afghanske flyktingen Akram, som bor på gården, fått uppehållstillstånd i Sverige. – Han svimmade när han fick beskedet. Det har varit så mycket anspänning, säger Marie Mandelmann.
Annons

En skördefest är avklarad och inspelningarna av en ny säsong av populära “Mandelmanns gård” är igång. Det är, som det brukar, full verksamhet på den ekologiska gården i Rörum på skånska Österlen. Men mitt i jäktet och de dagliga sysslorna har familjen fått ett glädjebesked.

Efter flera intervjuer har Migrationsverket meddelat att Akram, som flytt från Afghanistan och bor på gården, fått uppehållstillstånd.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Vi fick beskedet i fredags, säger Marie Mandelmann, 53.

Glädjechocken blev för mycket för Akram som svimmade efter att ha fått beskedet.

– Det har ju varit så mycket anspänning och rädsla, förklarar Marie Mandelmann.

– Samtidigt som det är glädje finns det ju också en jättestor sorg. Han vet ju till exempel inte vad som har hänt med hans pappa och syskon.

Familjen berättade om hur Akram kommit till gården i ett avsnitt av förra säsongen. Då fick tittarna veta att Akram vuxit upp på en gård i Kunduz-regionen och att han flytt undan talibanerna. Han hamnade på ett asylboende i Simrishamn som tog kontakt med Mandelmanns och frågade om det fanns plats för den då 18-årige killen på gården.

Annons

Mandelmanns öppnade dörren.

– Det kunde varit jag, så är det. Mina föräldrar har också flytt en gång och kommit till Sverige. Jag tänker så här: allt som kommer till en och allt som finns runt omkring. Det är meningen att man ska säga ja till saker, sa Gustav Mandelmann, 52, om det beslutet.

I dag betraktar Mandelmanns Akram som en medlem av familjen. Gustav och Maries barn jobbar på gården. Det gör Akram också. Beskedet innebär att Akram även fått arbetstillstånd och kan bli avlönad.

– Så han kommer att klara sig själv och inte ligga någon till last, säger Marie Mandelmann.

Beskedet innebär framför allt att oron lättar. Akram har hemska upplevelser med sig och behöver bearbeta trauman som han fått i ung ålder.

Han pratar redan svenska men uppehållstillståndet innebär att Akram kan ta del av SFI-undervisning och bereda väg för ytterligare studier.

Han har redan visat sig vara en tillgång i jordbruket.

– Han är jätteduktig. Nu ska vi lära honom att köra traktor också.

Artikeln publicerades först på Hemmets.

Text: Henrik Högström

Foto: IBL, TV4

Annons