LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Malena Ernman om pausen – första orden om sjukdomskampen

28 sep, 2022 
André Färnsveden
Malena Ernman.
Malena Ernman tvingades ställa in sin medverkan på Malmöoperan.
Nu berättar hon incidenten som fick henne att sluta.
– Jag hade inget val, säger hon.
Annons
Här rockar Greta Thunberg loss under Climate Live konsertenBrand logo
Här rockar Greta Thunberg loss under Climate Live konserten

Malena Ernman, 51, är ett av de största namnen på den svenska operascenen. Förutom hennes många framgångar inom opera har hon även lyckats vinna Melodifestivalen 2009 med bidraget La Voix.

2004 gifte hon sig med skådespelaren Svante Thunberg, 53, och de fick två barn ihop. Båda deras barn har blivit kända de senaste åren. Den äldsta dottern är den internationellt kända miljöaktivisten Greta Thunberg, 19, och deras andra dotter är sångaren och musikalartisten Beata Ernman, 16.

Malenas kamp med döttrarna

Malena har skrivit en boken, scener ur hjärtat, ihop med sina två döttrar. Ett stort fokus i boken är diagnoser, vilket alla tre handskas med. För Malena och dottern Beata var det viktigt att tala ut om psykisk ohälsa i boken vilket Malena berättade om när hon medverkade i tv-programmet Renées brygga.

Annons

– Man pratar ofta om att det är en styrka och att det är fantastiskt, wow – så mycket energi man har, sa Malena i programmet och fortsatte:

– Men man pratar ganska sällan om att folk går sönder, och det gjorde vi allihop faktiskt.

Tanken med boken var att inspirera andra familjer som har det tufft hemma, precis som Malenas döttrar har.

– Flickor får ofta utbrott hemma, och håller allt inom sig i skolan. Något som kan leda till bulimi, anorexia, man skär sig, det blir inåt, sa Malena och fortsatte:

– För vår äldsta dotter blev konsekvensen ätstörningar. Men båda våra tjejer har varit med om jobbiga.. Beata har ju sina värsta år kvar. Men det kommer att gå bra!

Malena Ernmans hälsobesked – 8 år efter sjukdomen

Under hösten 2014 var Malena Ernman både producent och huvudroll i föreställningen Xerxes på konstmuseet Artipelag. Men under slutminuterna av den sista föreställningen kände hon att något gick fel. Hon genomförde numret men domningarna i händerna och illamåendet vill inte försvinna.

Annons

I en intervju med Femina berättar Malena att det blev hennes sista föreställning, då hon tvingades ställa in sin medverkan på Malmöoperan under våren som följde.

Xerxes blev min sista operaföreställning någonsin. Av privata anledningar drabbades jag av utmattning och depression. Det var nödvändigt att kliva av i det läget och vila. Jag hade inget val men det var ett beslut vi tog gemensamt, Svante och jag, säger hon till tidningen.

Men nu åtta år senare verkar Malena ha återhämtat sig, däremot har hon fortfarande svårt att socialisera sig med människor i större grupp.

– Jag gick in i väggen och idag är jag ute med en erfarenhet om hur min kropp fungerar. Jag upplever en trötthet men jag kan hantera det bra. Jag vet hur mycket jag orkar och att jag måste vila i bland. Jag är i bättre form än någonsin röstmässigt och hatar att vara ledig. Att jobba har varit andningshålet, säger Malena till Femina och fortsätter:

– Däremot finns inte den lilla extra orken att socialisera. Jag går inte på fester och går inte ut, träffar jag vänner så är det en i taget. Jag tappar fortfarande orden och kallsvettas i bland.

FOTO: Amir Nabizadeh/TT

Annons