Lulu Carter om händelserna på TV4: Därför fick jag sparken

Efter en turbulent tid som en av frontfigurerna under #metoo och nedläggningen av ”Äntligen hemma”, trivs Lulu Carter utmärkt med livet som singel och nykterist.

Lulu Carter, 57, bor exakt en minuts promenad från mitt jobb, mitt i hjärtat av Östermalm. Jag kommer upp till andra våningen i ett trapphus och så… pang! Jag landar i Marrakech, eller Bali med en släng av Indien. Kryddiga doftljus, ett enormt vardagsrum med den största soffan jag någonsin sett och överallt färgstarka, etniska mönster, Kelimmattor och indianutsmyckningar. Lulu tar emot i cowboyboots och en färgstark topp.

– Jag har ju alltid tyckt om det här, redan som liten fanns en del av de här mattorna i mitt rum, jag påverkas inte av rådande trender när det gäller mitt eget hem utan vet vad jag gillar, berättar hon.

Född i Vänersborg med tre syskon var hon en sladdis, med en mamma som var oerhört begåvad och mycket konstnärlig och en charmerande far som var svag för kvinnor, en tjusig man som arbetade som framstående gynekolog.

– De hade en passionerad relation, men pappa hade ett gott öga till andra kvinnor. Men trots deras upp- och nedgångar levde de tillsammans hela livet.

Innan hennes mamma dog blev hon dement och flyttade till ett äldreboende medan hennes man, kristallklar i huvudet, vigde sitt liv åt att ta hand om sin fru. Men när hon gick bort dog han av brustet hjärta, mindre än ett dygn senare.

– Han ville inte leva utan henne. ”Nu dör jag”, sa han och gjorde faktiskt så, så vi förlorade båda våra föräldrar inom loppet av två dagar vilket var en väldig chock förstås.

Som 16-åring flyttade Lulu till Stockholm från Mora där familjen då bodde. Mora var för litet, hon ville ut och se världen och sa till sin pappa att hon skulle läsa på Komvux. Det gjorde hon också, men fullföljde inte sina studier utan praktiserade på tidningen Damernas Värld och jobbade som fotoassistent. Då var hon 16 år och hamnade i modellvärlden efter att ha plåtas av en ren slump.

Du ville bli fotograf, hur hamnade du framför kameran?

–  Jag halkade in på modelljobbet av en slump. De skulle plåta en kampanj för Twilfit och jag var var egentligen inte påtänkt, jag var ju fotoassistent men fick jobbet.

Sedan började du på Berghs, gick Produktionsledarlinjen.

– Jag kunde betala hela utbildningen med mina modellintäkter, slapp studielån. Sedan träffade jag psykiatrikern Peter Lennig, jag var 23, han var 13  år äldre, gift och ja, en riktig kvinnokarl. Han bröt upp från sin fru och sitt lilla barn vilket var jobbigt och smärtsamt, men han var nog mitt livs största kärlek. Vi var väldigt kära i varandra och det är svårt när man väl en gång känt den där känslan att hitta den igen.

Ni gifte er, men efter 10 år höll det inte längre.

–  Vi gifte oss och fick två barn, det var en stormig relation så efter 10 år höll det inte länge. Sedan träffade jag Darren när Nicole var , 5, och Lucas var 7.

Darren Carter var en fotomodell från Australien, och ni gifte er 2001?

– Jag jobbade på modellagenturen Mikas som bokare när jag träffade Darren. Vi var tillsammans i 10 år och gifta i två år, men mamma tyckte att jag borde starta eget inom inredning, homestyling, och jag öppnade egna firman Final Touch.

Hur började du på TV4 och ”Äntligen hemma”?

– De ringde och frågade, de ville vara först med det begreppet homestyling/flyttstyling och sen det blev hela 18 säsonger inredning för mig.

Och så fick du sluta, blev uppsagd från programmet… berätta!

– Jag fick gå, de hade aldrig någon tydlig förklaring, men så var det för alla som fick gå, ingen fick någon förvarning. Att man behandlade människor på det sättet var ett av många problem med den produktionen.

 Det var du som drog igång kampanjen #metoo i Sverige, hur vågade du det?

– Vi var många som var trötta på hur TV4 hade bettet sig så jag hade enormt stöd i från många, vilket gjorde att jag vågade. Det var ett väldigt medvetet val och perfekt tajming. Det är många som försökt genom åren att bli hörda, genom att berätta hur arbetssituationen kunde vara, men det behövdes uppenbarligen att någon vågade vara radikalt ärlig. Jag fick några få telefonsamtal från människor som sa att jag skulle ta bort den bilden och texten, för min egen skull, som jag lade ut på sociala medier. Men flertalet stöttade mig och vi var ett gäng på 10 personer som hade arbetat som samtalade under hela processen. Aftonbladet gjorde en lång och personlig intervju med mig, det hade gått många år och jag hade fått distans så jag var lugn och saklig.

Vad är dina livsplaner framåt?

–  Förutom att jag inreder som vanligt till både privat och offentlig miljö så designar jag även för Royal Design och så håller  jag på med ett jättekul projekt. En inredningsutbildning på nätet som drivs av Distansinstitutet, som vi har utvecklat tillsammans. Där är Maria Celin och jag ämnesexperter. Den är på cirka 100 timmar, och man blir diplomerad inredare. Det kommer att bli en kanonutbildning. Jag har även en inredningspodd tillsammans med henne där vi pratar inredning och livet, podden heter ”Carter & Celin utreder inredning”. Jag målar mycket och kommer förhoppningsvis ha en utställning under 2018 om jag hinner.

Och så är du helt nykter idag?

– Jag  är nykter sedan fyra år tillbaka, och det är ett av de bästa valen jag någonsin gjort i mitt liv.

Och så är du singel efter din sista relation med äventyraren Carl Robert Björkander, 49?

–  Han och jag har en kompisrelation, som är mer som en bror och syster. Vi vaktar hundarna åt varandra och vi ses ofta, han är en nära vän.

Intervjun lider mot sitt slut. Mitt ena ben har somnat i den stora soffan och kaffet är kallt. Lulu sa till mig att ”jag kommer vara jobbig med texten”, men jag lämnar henne i hallen och hoppas hon blir nöjd med mina rader. Vilken krigare, att vara med och sätta Metoo på kartan är inte fy skam.

LÄS OCKSÅ: Laila Bagge ryter ifrån om Camilla Läckberg – efter följarnas ilska mot författaren

LÄS OCKSÅ: Lulu Carter avslöjar: ”Vi levde i ett öppet förhållande”

Foto: IBL, Malin Bondeson, Instagram

 

FAKTA OM LULU CARTER

Familj: Barnen Nicole, 27, Lucas, 29

Ålder: 57

Personligt motto: ”Var snäll”

Ogillar att: Gå upp tidigt

Favoriträtt: Kyckling, starkt kryddad mat

Favoritdryck: Ginger Ale med lime

Reser helst till: Sicilien eller Marrakech

Roas av: Mina barns skratt

Oroas av: För vad som kan hända barnen

Framtidsplaner: Måla mera, bygga upp inredningsutbildningen på nätet

…Vid tre års ålder flyttade familjen till Gällivare, där Lulu började i en samisk internatskola. Hon var ett av sammanlagt två icke-samiska barn i hela skolan.

…Den 13 oktober 2017 gick hon ut på Instagram och hävdade att före detta kollegan Martin Timell är TV 4:s svar på den amerikanske filmproducenten Harvey Weinstein som då figurerade i en stor

sexskandal.

…Lulu målar mycket och trivs bäst i Skokloster där ljuset oftast är bra.

…Hon har även medverkat i När & Fjärran på i TV4 och  under hösten 2008 deltog Carter i ”Stjärnor

på is”.