LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Ludmila och Johan Engquist har skilt sig efter 29 år – mörka sanningen

15 apr, 2024 
Maria Broberg
ludmila
Friidrottaren Ludmila Engquist har skilt sig från Johan Engquist efter 29 år som gifta.
I en ny SVT-dokumentär berättar Ludmila nu om den mörka sanningen bakom skilsmässan.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Mikaela Laurén talar ut om otäcka skadan: ”Kunde inte jobba..”Brand logo
Mikaela Laurén talar ut om otäcka skadan: ”Kunde inte jobba..”

Ludmila Engquist, 59, var under 1990-talet en av världens främsta kvinnliga friidrottare. 1996 vann hon OS-guld på 100 meter häck och efter friidrottskarriären påbörjade hon en satsning på bob på elitnivå.

Däremot testade Ludmila positivt 2001 för doping under ett träningsläger i Lillehammer. Efter skandalen försvann hon helt från ramljuset.

Några år innan skandalen träffade Ludmila Narozjilenko, som hon hette då, Johan Engquist och paret gifte sig 1995.

Men nu medverkar Ludmila i en SVT-dokumentär där hon avslöjar att hon skilt sig från Johan efter 29 år som gifta, rapporterar Aftonbladet.

Ludmila Engquist avslöjar skilsmässan: ’’Inte lätt’’

I dokumentären får Ludmila Engquists träffa sina tidigare friidrottskollegor Maria Akraka och Erica Johansson. När vännerna träffas avslöjar Ludmila att hon har skilt sig från Johan Engquist.

– Jag är inte ofta i Sverige alls. Det är skilsmässa och allt. Jag har ju inte haft min familj här utan i Altea, Spanien. Han bor där, men på ganska långt avstånd, berättar Ludmila och syftar på maken Johan.

Annons

Vidare i dokumentären går Ludmila in på djupare detaljer kring skilsmässan och vad det var som ledde upp till seperationen.

– Med separationen känner jag mig mer fri i tanken, äntligen får jag göra och tänka vad jag vill. Det är absolut ingen lätt situation men självklart känner jag mig mer fri. Det är kanske också fegt att stanna där det är bekvämt, men jag är 60 snart så jag väljer det bekvämaste sättet att leva, säger Ludmila i dokumentären skriver Aftonbladet.

Vännernas ord om Ludmila Engquist make: ’’Ägde henne’’

I dokumentären vittnar flera av Ludmilas vänner om Johans kontrollbehov och inflytande över Ludmila.

Annica Sandström, som var en av de som skulle tävla i bob med Ludmila, menar att att Johan Engquist var krävande som tränare.

– Johan hade ett otroligt stort kontrollbehov. Det var noga planerat vad vi skulle träna och göra. Han kontrollerade allt. Han styrde och ägde henne, hon hade inte egen mobil till exempel. Alla samtal gick via honom, säger Sandström.

Annons

Även friidrottaren Karin Olsson berättar om tillvaron med Johan:

– Johans kommunikation var väldigt schizofren, han kunde vara extremt vänligt inställsam när han ville ha någonting av dig. Det var lite management by fear. De jobbade utifrån att dom hade en målsättning som skulle uppnås, vi var mer tjänstemän. Jag var anställd av dem och då skulle jag också utföra det chefen bad mig om. Det var väl ingen medveten strategi från honom att bryta ner oss, men det blir så när man driver ett extremt auktoritärt ledarskap.

Johan Engquist har avböjt att medverka i SVT–dokumentären.

FOTO: KARIN TÖRNBLOM/TT

Annons