LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Lisa Nilssons stora ilska – efter Alex & Sigges känga i podden

25 jan, 2021 
AvLovisa Ström
Lisa Nilsson Alex & Sigge
Alex Schulman och Sigge Eklund pratar om Lisa Nilsson i deras populära podcast Alex & Sigge.
Nu rasar Lisa efter podd-duons ord.
– Kvinnoförminskning, säger hon.
Annons
Hör Amadeus Sörgaard sjunga – rösten som checkar allaBrand logo
Hör Amadeus Sörgaard sjunga – rösten som checkar alla

Tillsammans med Alex Schulman har Sigge Eklund podden Alex & Sigge. Den startade år 2012 och har genom åren vunnit flertal priser samtidigt som den återkommande rankas som en av de mest lyssnade poddarna i Sverige. Men i början av januari släppte de ett avsnitt som väckte starka reaktioner hos sångaren Lisa Nilsson.

I årets första avsnitt diskuterade Alex och Sigge nämligen Facebookgruppen Braggipedia, vilket är en grupp där medlemmarna skryter om sig själva. I Facebook-gruppen har bland annat Lisa skrivit ett långt inlägg där hon nämner olika saker hon är extra stolt över, som att hon har haft ett telefonsamtal på en toalett med prinsessan Lilian eller fått två filmnomineringar i Danmark. Detta får Alex och Sigge att bli förvirrade.

– Hon skämtar inte? Eller vad är det som händer? Det här blir ju nästan osympatiskt, säger Alex och skrattar varpå Sigge fyller i:

– Det känns som något slags hämndbegär mot alla kulturmän som har skrivit ut sånt i alla tider. Det här är ju en vrede bakom. Hela Lisas framtoning de senaste fem åren har det funnits en slags underliggande vrede. Jag kan förstå vreden om man har blivit utsatt av män hela sitt liv, men mitt enda problem är otydligheten. Att den bubblar upp i så märkliga sätt.

Annons

Lisa Nilsson stora ilska mot podd-duon

Detta samtal nådde tillsist fram till artisten själv, och på hennes Instagram skriver hon nu om känslorna kring avsnittet. Det är när hon sitter på tåget på väg mot Göteborg som hon skriver:

”Passar på att fundera lite över grabbiga poddar, kvinnoförminskning - både kvinnor mot andra (utsatta) kvinnor och det mer traditionella; män som provoceras av kvinnor som uttrycker åsikter och kritik, eller bara tar plats och gör succé i största allmänhet. Själv blev jag av expertpanelen Alex&Sigge diagnosticerad ”passivt aggressiv” med ett estimerat sjukdomsförlopp på fem år. De tog i sin podd exempel ur den lättsamma skrythörnan Braggipedia, lyfte selektivt ut olika fraser ur mina braggar där och menade att detta skryt var ”en protest mot det manliga förtrycket”...eller nåt...”

Hon fortsätter:

”Märker att fina fastslåenden om vad vi inte längre ska tolerera, som kom med insikterna efter meetoo, inte efterlevs. Våldsamma män är forfarande underhållande och beundras eller gullas med på bästa sändningstid. Och kvinnor som vågar säga högt och vill påverka anses osexigt krångliga och bör tystas. Ni har väl inte glömt att meetoo bara var början? Vi är mellan säsong 1 och 2 bara.. detta blir en långkörare på många episoder. Ändå framstår det som att folk läser eftertexterna redan.. (som en kär väninna uttryckte det).”

Annons