Artikeln innehåller reklamlänkar
LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Levengood och Gardell attackerade på Ikea – hotades med kniv

28 jun, 2018 
AvOla Brising
Två killar i 20-årsåldern försökte mörda Mark Levengood för att han var bög. Programledaren berättar även i Sommar i P1 att han och maken Jonas Gardell knivhotats på Ikea – på grund av deras kärlek.
Annons

Under torsdagsmorgon släpptes Mark Levengoods, 53, sommarprat i P1. Mycket fokus under programledarens 90 minuter i etern handlar om hur det är att vara homosexuell. Mark säger att han ser det som ett skapelsens mirakel, och är glad att han blivit utvald till att bli bög av Gud:

– Det har varit en källa till glädje och äventyr, och ibland svindlande skönhet.

Samtidigt konstaterar Mark att det fanns faror med att komma ut ur garderoben. Framför allt förr i tiden. Han berättar om en gång då han och maken Jonas Gardell, 54, överfölls på Ikea. Det hela skedde i början av deras relation.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– En galen och kort och ful liten sjökapten med rött skägg tryckte upp oss mot en vägg med en stor kniv från Ikea:s sortiment. Polisen var snabbt på plats och kaptenen förklarade att han inte tyckte om bögar. Då vände sig konstapeln till oss och sa ”Ja, ni måste ju förstå att ni är ganska provocerande”, varpå han föreslog att vi inte skulle göra någon rapport och vi gick självklart med på det. För så såg världen ut då.

Annons

Trots att samhället sedan blev liberalare och det var accepterat att leva som öppet homosexuell råkade Mark ut för ett fruktansvärt hatbrott år 2000 då han skulle ta körkort i Mora. Efter att ha klarat uppkörningen attackerades han av två killar i 20-årsåldern.

– Jag får ett slag i ansiktet och faller rakat av. Det är väl knappast överraskande att berätta att jag är urusel på att slåss…Killarna är överallt. De slår och sparkar, minns Mark som försökte skydda huvud och kropp där han låg på marken.

Värst var att han förstod att de misshandlade honom i syfte att döda eller invalidisera:

– De sparkar och slår målmedvetet och allt hårdare, och jag kommer till en punkt som jag efteråt återkommer till i mina mardrömmar, stunden då jag förstår att de vill skada mig. De kommer inte att ge sig innan jag tappar medvetandet eller dör här på gatan.

Annons

Några unga tjejer fick till sist de två våldsverkarna att sluta misshandeln. Innan de lämnade Mark i en blodig hög sa de till honom att de misshandlat honom för att han inte skulle kunna få barn i framtiden. Programledaren var totalt sönderslagen.

Dömdes för misshandeln av Mark Levengood

Efteråt kände han en enorm skam. Mark ville inte att någon skulle veta att han blivit grovt misshandlad och det tog emot att åka upp på rättegången, men där dömdes gärningsmännen till två respektive fyra års fängelse för mordförsök samt till att betala ett stort skadestånd. Mark ville inte ta emot skadeståndet då det kändes som blodspengar. Istället gav han bort dem till föreningen Gaypoliserna.

– Det var fint på något sätt och så misstänkte jag att kanske retar det killarna lite att deras pengar går till det ändamålet, minns han.

Trots all smärta han fick utstå menar Mark att han lärt sig mycket av det som hände. Framför allt att det inte finns något gott  i offerskap, utan att det gäller att ha makten över sitt eget liv.

Annons

– I våras kom en man fram och sa att han var vän med en av de där killarna i Mora som misshandlade mig. Han berättade att killen ångrade sig och att hans liv hade varit ganska miserabelt ända sedan händelsen. Jag blev lite glad över att han ångrade sig, men inte ville jag att han skulle ha ett sorgligt liv, förklarar programledaren avslutningsvis.

Han vänder sig direkt till personen som försökte ta hans liv och säger att han lagt det som hände bakom sig och gått vidare:

– Jag vet inte om du lyssnar på programmet ”Sommar”, men om du gör det, släpp allt det där nu. Du har ju sonat ditt brott. Det var länge sen och vi var andra människor då. Får vi bara leva någorlunda länge så får vi alla spela rollen av både skurk och hjälte i turordning. Nu är det kanske din tur att vara hjälte.

 Sommar i P1 släpps som podd klockan 07.00 och sänds i P1 kl. 13.00. 

FOTO: Ibl, Stella

Annons