Let’s dance-Arons sorg efter tragiska dödsfallet – hjärtskärande orden

Aron Andersson i brun skjorta. Aron Andersson med dansaren Jasmine Takács och föräldrarna.

I lördagens deltävling av Let's dance ska deltagarna tillägna sin dans till någon de älskar.
Nu berättar Aron Andersson om den fina hyllningen till bortgångna vännen Saga.
– Hon betyder väldigt mycket för mig, säger han till Hänt i en intervju.
Let's dance-juryn – därför är det bättre att vara tre
0:35

Efter reklamen: Let's dance-juryn – därför är det bättre att vara tre

(0:35)

Slå på ljud

Äventyraren och idrottaren Aron Andersson, 34, har tagit svenska folket med storm. Han har nämligen blivit något av en tittarfavorit i årets upplaga av tv-programmet Let's dance 2022.

Aron är rullstolsburen och dansar i stolen tillsammans med danspartnern och proffsdansaren Jasmine Takács, 34, som dansar stående.

Det är en historisk händelse i programmet, något som Aron är otroligt stolt över, då han finner motivation i att vara banbrytande och nytänkande!

Let's dance-Arons cancer – därför är han rullstolsburen

Aron Anderson föddes inte med en funktionsvariation, utan drabbades av en allvarlig cancer vid sju års ålder. Något som resulterade i att han hamnade i rullstol vid endast nio års ålder.

Men trots sjukdomstiden som barn, och det faktum att Aron haft andra förutsättningar, lever han ett liv som innehåller mer spänning och äventyr än många andra!

Han har bland annat varit elitidrottare och tävlat i Paralympics. Han är dessutom den första rullstolsburna personen som tagit sig hela vägen upp på toppen av berget Kebnekaise. Och nu bryter han alltså ny mark genom att vara med i Let's dance 2022.

– Idrotten fick mig tillbaka till livet, berättade han för Efter fem-programledaren Anna Brolin, 41, när han gästade programmet för drygt två veckor sedan.

Han har även berättat, i ett avsnitt av podcasten Framgångspodden, att han ser sig själv som ”lyxhandikappad” eftersom att han faktiskt kan gå.

Aron Andersson har åkt Vasaloppet flertalet gånger i så kallad sitski. Den här bilden är tagen efter målgången år 2017.

Aron Andersson har åkt Vasaloppet flertalet gånger i så kallad sitski. Den här bilden är tagen efter målgången år 2017.

FOTO: Patrik Österberg/TT

Let’s dance-Aron berättar om vännen Sagas betydelse – tillägnar dansen till henne

På lördag är det dags för den femte deltävlingen i Let's dance 2022. Hittills har tre kända profiler fått lämna programmet; Mia Parnevik, 54, Henrik Fexeus, 50, och nu senast Cecilia von der Esch, 36.

Men Aron tävlar fortfarande för vinst, och i lördagens avsnitt ska dansarna alltså tillägna dansen till någon de älskar.

– Jag kommer tillägna dansen till en tjej som heter Saga. Vi lärde känna varandra för några år sedan. Hon skrev till mig på Instagram faktiskt och sa ”Hej, mitt namn är Saga. Jag är femton år och jag har en liknande cancersort som du hade när du var liten”. Sedan träffades vi och vi blev väldigt nära kompisar, berättar Aron för Hänt när vi träffar honom på genrepet inför lördagens show.

Han fortsätter:

– Hon hade i princip samma sorts cancer som jag hade i bäckenet. Hon genomgick cellgifter, strålning och hela den biten, men till slut gick det inte. Hon dog sjutton år gammal. Hon betyder väldigt mycket för mig, så jag kommer dansa för Saga nu på lördag.

Kommer Sagas familj finnas på plats i publiken på lördag?

– Ja, Sagas mamma kommer vara här på lördag. Det ska bli så fint att ha henne i publiken. Nu är det några år sedan Saga gick bort, men jag har fortfarande kontakt med Jessica, Sagas mamma, och de betyder fortfarande väldigt mycket, svarar Aron då.

I premiäravsnittet golvade dansparet Aron Andersson och Jasmine Takács såväl juryn som publiken och tv-tittarna.

I premiäravsnittet golvade dansparet Aron Andersson och Jasmine Takács såväl juryn som publiken och tv-tittarna.

FOTO: Karin Törnblom/TT

Let’s dance-Arons sorg efter tragiska dödsfallet – hjärtskärande orden: ”Underbar människa”

På Instagram är både Aron och Jasmine generösa med uppdateringar från deras gemensamma Let's dance-resa. De visar ofta vad som händer bakom kulisserna, hyllar varandra och tackar publiken för de enorma stöder de har fått.

Inför lördagens känslosamma dans berättar Aron för följarna om Sagas historia och hennes betydelse för honom.

Det här är en bild på mig och min vän Saga. Jag och Saga hade samma typ av cancer.. men hon hade inte samma tur som jag.Saga var verkligen en helt underbar människa med en fantastiskt positiv energi som spreds till alla som fick äran att vara i hennes omgivning. Imorgon tillägnar vi vår dans till henne”, skriver han intill en bild av ett svartvit foto på honom och Saga.

Jag vet att Saga så gärna skulle velat sitta bredvid sin mamma Jessica i publiken imorgon, men vet även att hon kommer titta ner från sitt moln och heja på oss hela kvällen. Vi hoppas att ni gillar vår dans imorgon - tack för er support”, avslutar han.

Även vi är övertygade om att Saga kommer heja på dig under lördagens dans, Aron!

FOTO: TV4, Karin Törnblom/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN