LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Leif Mannerströms enorma viktras – efter svåra corona-kampen

05 nov, 2020 
Leif Mannerström
I våras drabbades Leif Mannerström av coronaviruset.
Nu berättar stjärnkocken om den svåra sjukdomen och konsekvenserna som följde.
– Jag hade ingen lust med varken det ena eller andra, säger Leif.
Annons
Allt om Leif MannerströmBrand logo
Allt om Leif Mannerström

Den berömde krögaren Leif Mannerström, 80, är en stor ikon i succéprogrammet Sveriges mästerkock på TV4. Innan han blev en av jurymedlemmarna för matlagningstävlingen har han bland annat drivit restaurang Sjömagasinet i Göteborg och deltagit i Kockarnas kamp 2012.

Inför den tionde säsongen av Sveriges mästerkock avslöjade Leif att den skulle bli den sista han gör – sedan ska han lämna tv-branschen. Han är nämligen trött på att tillbringa hela hösten i Stockholm.

Mannerström ersätts av Tom Sjöstedt

Inspelningarna av den elfte säsongen är just nu i full gång. Men då Mannerström valde att hoppa av fick TV4 hitta en ersättare. Den som ska fylla hans plats i juryn är ingen mindre än den den prisbelönte kocken Tom Sjöstedt, 45.

– Det känns otroligt roligt och spännande att ta sig an rollen som jurymedlem i Sveriges mästerkock, där landets skickligaste amatörkockar samlas och sätts på prov, sa Tom Sjöstedt inför säsongen.

Annons

Den före detta jurymedlemmen verkar också vara nöjd med beslutet att lämna över stafettpinnen, efter tio år i programmet.

– Tio år räcker för mig. De har redan börjat spela in nästa års säsong. Jag kan inte få ur mer ur mig själv och programmet, säger Leif i en intervju med Hemmets journal.

Leif om nya tv-medverkan

Men våren var allt annat än smärtfri för den legendariska stjärnkocken. Leif blev nämligen sjuk i corona kort efter invigningen av Östermalmshallarna i Stockholm.

När Hänt träffade honom i samband med invigningen av den nya saluhallen berättade han dock en glädjande nyhet – att han snart är tillbaka i tv-rutan igen. Den här gången kommer tittaren även få följa med hem till tv-kockens gård.

– Jag har massa saker på gång, jag bygger en egen studio hemma och där ska vi spela in ett matlagningsprogram, berättade han då.

Leif Mannerström och Lillian Mannerström
Leif Mannerström bor på landet med hustrun Lillian.

Tappade 15 kilo under sjukdomstiden

Efter insjuknandet blev det bara värre. Leif drabbades av de klassiska symtomen som lukt- och smakbortfall, hosta och feber. Han drabbades även av minnesförlust och nu kommer han inte ens ihåg sjukdomstiden.

Annons

– Vi isolerade oss och de 14 dagarna har jag inget minne av. Jag mådde så dåligt man kan göra. Några professorer jag känner sa åt mig att inte åka till sjukhuset, det skulle ta livet av mig. Om jag kunde skulle jag hålla mig hemma, säger han.

Egna orden om viktraset

Under sjukdomstiden fick han tvinga i sig mat för att få näring och det ledde till att han tappade 15 kilo i vikt.

– Jag hade ingen lust med varken det ena eller andra. Tack och lov kunde jag dricka den hemkokta varma köttsoppbuljongen med mycket ­näring, förklarar Leif.

Idag är kändiskocken lyckligtvis återställd. Han har fått tillbaka lukt- och smaksinnet, och planerna på det egna matlagningsprogrammet har inte förändrats för fem öre.

Framöver kommer man nu kunna se honom på Youtube när han lagar wallenbergare, oxrullader och kokar såser i den egna studion på gården.

FOTO: Karin Törnblom/TT

Annons