LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Leif Mannerströms bakslag efter avhoppet från Sveriges Mästerkock

27 apr, 2023 
Simon Lundh
Leif Mannerström
Leif Mannerström var länge en av jurymedlemmarna i Sveriges Mästerkock.
Men efter programmet har kocken åkt på ett tungt bakslag.
Nu har också Kronofogden kopplats in.
Annons
Lars "Lasseman" Larsson och Therese Larssons dyra bakslag – under husrenoveringenBrand logo
Lars "Lasseman" Larsson och Therese Larssons dyra bakslag – under husrenoveringen

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Leif Manerström, 83, är en av Sveriges främsta kockar och hade under flera år en framträdande roll som jurymedlem i TV4:s program Sveriges Mästerkock.

Sedan starten 2011 var han med i varje säsong fram tills att han lämnade programmet inför säsongen 2020.

Därför lämnade Leif Mannerström Sveriges Mästerkock

Inför inspelningen av hans sista säsong berättade Leif för Expressen varför han tog beslutet att hoppa av programmet.

– Jag vill göra annat helt enkelt. Varje år går hela hösten till att spela in, bo i Stockholm på hotell. Jag bor på jättefint hotell och det är bra med allting, men jag har en jättefin gård, jag har en fru, jag har barnbarn, jag har hundar, jag har djur. Jag vill ägna mig åt det, sa Leif Mannerström till Expressen.

Ett beslut som han kom fram till vad det bästa för honom att ta just där och då:

– Jag har tagit det beslutet själv, att nu vill jag lägga ner. Jag ser ju fram emot nästa höst, för då gör jag ingen tv, och då kan jag vara i jaktskogen hela tiden. Det är roligt, berättar han då i intervjun.

Annons

Leif Mannerströms bakslag efter Sveriges Mästerkock

Som kock är det inte helt oväntat att man delar med sig av sina kunskaper i form av kokböcker. Något som Leif även gjort för att hjälpa läsarna till att utveckla sin matlagning och komma på nya recept.

Nu har han däremot hamnat i onåd med bokförlaget Arena som varit med och gett ut några av hans kokböcker. Enligt kocken så har han inte fått fullt betalt för flera av böckerna han tagit fram med förlaget. Något som Aftonbladet rapporterade om.

En konflikt som kan tas till tingsrätten. Leif kräver drygt en miljon kronor för. Kronofogden kopplades för ett tag sedan in i fallet, men förlaget bestred kockens anspråk och nu tas ärendet vidare till tingsrätten.

Bokförlaget svar på anklagelserna från Leif Mannerström

Konflikten är från 2018 när bokförlaget släppte boken Leif Mannerströmskockliv. Enligt Leif kom de överens om att 1 300 000 kronor i arvode, men Leif ansåg att han fått 650 000 kronor för lite och att förlaget sålt exemplar av boken utan att ge några pengar till honom själv.

I ett sms till Aftonbladet säger förlaget att kockens krav är ogrundade. En talesperson till Leif Mannerström meddelar att han inte vill kommentera ärendet i nuläget.

FOTO: Karin Törnblom/TT/TV4

Annons