LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Därför lämnar Leif Mannerström TV4:s Sveriges mästerkock

28 sep, 2019 
AvIda Gustafsson
Det populära programmet Sveriges mästerkock har visats på TV4 sedan 2011. Lika länge har Leif Mannerström ingått i juryn.
Men nu meddelar kocken att nästa säsong blir hans sista.
– Jag har tagit det beslutet själv, säger han.
Annons
Här är deltagarna i Hela kändis-Sverige bakar 2019Brand logo
Här är deltagarna i Hela kändis-Sverige bakar 2019

Sedan 2011 har vi kunnat följa Sveriges bästa amatörkockar i kampen om att bli Sveriges mästerkock i programmet med samma namn. Åtta säsonger av det populära matlagningsprogrammet har genererat kändiskockar som Sandra Mastio, Amir Kheirmand och Gillis Thalbäck. I fjolårets säsong vann Gabriel Jonsson, 30 från Gotland, efter en tuff final mot Wichudaporn Chaiyasaeng, 36.

I varje säsong tävlar ett antal hemmakockar som blivit uttagna efter auditions runt om i landet och svåra utmaningar i slutkvalet i Gävle. Vecka efter vecka gör de sedan upp i tävlingar tills bara en kock återstår. För att lyckas ta sig ända fram till vinsten, som är bland annat ett kokbokskontrakt och en vinstpott på 250 000 kronor, måste deltagarna imponera stort på juryn.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Leif Mannerström, 79, och Markus Aujalay, 48, har ingått i juryn sedan den första säsongen. Under årets gång har de fått sällskap av Per Moberg, 59, och Anders Dahlbom, 54. Men sedan 2015 är det Mischa Billing, 53, som är den tredje jurymedlemmen.

Annons

Anledningen till avhoppet

Inspelningen av 2020 års säsong har precis dragit igång. Säsongen blir ett pampigt tioårsjubileum, men i ett pressmeddelande avslöjar nu TV4 att det blir Leif Mannerströms sista säsong. Något han även själv berättade under TV4:s pressdag på onsdagen.

— Jag vill göra annat helt enkelt. Varje år går hela hösten till att spela in, bo i Stockholm på hotell. Jag bor på jättefint hotell och det är bra med allting, men jag har en jättefin gård, jag har en fru, jag har barnbarn, jag har hundar, jag har djur. Jag vill ägna mig åt det, säger Leif Mannerström till Expressen.

Beslutet att hoppa av som jurymedlem är Leifs egna.

— Jag har tagit det beslutet själv, att nu vill jag lägga ner. Jag ser ju fram emot nästa höst, för då gör jag ingen tv, och då kan jag vara i jaktskogen hela tiden. Det är roligt, berättar han för tidningen.

FOTO: Karin Törnblom/TT, TV4

Annons