LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Därför ersätts Leif Mannerström i Decenniets mästerkock – TV4:s svar

09 nov, 2020 
Leif Mannerström
I den sista deltävlingen inför finalavsnittet av Decenniets mästerkock var det någon som saknades.
Nu berättar TV4 för Hänt varför Leif Mannerström helt plötsligt bytts ut i programmet.
Annons
Allt om Leif MannerströmBrand logo
Allt om Leif Mannerström

Ikväll avgörs det vem som blir vinnare av Decenniets mästerkock – specialsäsongen av Sveriges mästerkock där åtta tidigare segrare gör upp för att se vem som är den bästa av de bästa.

Som vanligt kommer maten att bedömas av den stenhårda juryn som består av Micha Billing, Markus Aujalay och Leif Mannerström. Eller som vanligt, förra veckan saknades ju den sistnämnde i programmet och hade ersatts av Tom Sjöstedt.

Vem är Tom Sjöstedt?

Han kom in för att vara gästjury i den sista deltävlingen som hade Nobelmiddagen-tema. Tom Sjöstedt var nämligen den förste att servera vegetariskt på Nobelbanketten.

Han har också vunnit årets kock 2008, och var med i det svenska kocklandslaget som vann silver på VM i Luxemburg 2006. Han driver också restaurangen Lilla ego i Stockholm.

Tom Sjöstedt är också van att bedöma andra matlagning i tv. För tio år sedan var han nämligen jurymedlem i TV3:s Stjärnkockarna, där också gastronomen Edward Blom, matskribenten Lisa Förare Winbladh och kocken Melker Andersson var med.

Annons

En minst sagt värdig ersättare till Leif Mannerström alltså. Och det märktes att mästerkockarna respekterar honom.

– Tom Sjöstedt kommer in och jag har följt honom länge. Han är en stor inspirationskälla, säger Gabriel Jonsson, som vann Sveriges mästerkock 2019, i programmet.

– Tom Sjöstedt är den som bidragit mycket med inspiration till min typ av matlagning. Alltså jag älskar det han gör, säger 2017 års mästerkock Klara Lind.

Rätt man på rätt plats, med andra ord, och det passade ju verkligen som handen i handsken med tanke på deltävlingen. Tom Sjöstedt har ju lagat Nobelmiddagen vid två tillfällen, både 2017 och 2018.

– Man får ju panikångest direkt, det får man. Sen börjar man tänka på om man är mogen för det, om man kommer klara det. Man börjar ju mala direkt, vad funkar och vad funkar inte, säger han i programmet om hur det kändes när frågan först kom.

TV4:s svar om Leif Mannerström

Gabriel Jonsson ser väldigt imponerad ut av gästdomaren.

Annons

– Nobelmiddagen är den finaste middagen du kan få göra i Sverige – om inte i världen! Så det här är otroligt stor och det är väldigt kul att få träffa Tom, säger han.

Men hur kommer det sig då att Leif Mannerström saknades under deltävlingen? Jo, i ett sms till Hänt berättar Sara Johansson, exekutiv producent för programmet att det hela var planerat.

– Leif var ledig under just den inspelningsdagen.

Annons