Leif Andrée talar ut om skilsmässan

Leif André och Sophia Artin, båda klädda i svart.

Tidigare i år skilde sig Leif Andrée och Sofia Artin. Nu talar han ut om den smärtsamma tiden.
– Jag är fortfarande ganska ledsen, säger Leif till Expressen.

Skådespelaren Leif Andrée, 64, var gift med teaterchefen Sofia Artin, 58, i 30 år. Men i mars tidigare i år bestämde de sig för att gå isär. Det avslöjade Expressen efter att paret lämnade in en äktenskapsskillnad.

Leif har en lång meritlista inom teater och tv där han har medverkat i flera stora pjäser och filmer. De senaste åren har han varit en del av SVT Barns populära program Labyrint. Men nu har han även nya projekt på gång.

Han blev nyligen klar med inspelningen av tv-serien Toppar och ska börja med pjäsen Mandomsprovet, som är regisserad av Sunil Munshi.

Leif och Sophias kamp för att skaffa barm

Ex-makarna Leif och Sophia träffades på restaurangen Riche, vid Stureplan i Stockholm, för närmare 30 år sedan och gifte sig året därpå. Tillsammans fick de två barn, tvillingsönerna Stellan och Victor, 18.

Men att skaffa barn ihop var inget de tog för givet. Leif och Sophia hade nämligen stora problem under tiden de försökte, har Leif berättat för Hälsoliv.

– Vi försökte få barn i många år och kämpade på – och till slut kom de, sa han till tidningen.

Leif har även tvillingdöttrarna Yrsa och Vilda, 36 från äktenskapet med exhustrun Cecilia Löfholm.

Leif Andrée talar ut om skilsmässan

Nu har det gått ett halvår sedan Leif och Sophia valde att gå skilda vägar. Men i en intervju med Expressen berättar Leif att han fortfarande känner sorg över situationen.

– Om man ska vara riktigt ärlig, vilket jag tycker att man får vara, så är det inte roligt. Det är 30 år av sitt liv. Det var som min terapeut sa: ”Det är 75% av ditt liv om man räknar bort barndomen”. Jag är fortfarande ganska ledsen, jag håller på att komma över det. Men det finns ett uttryck: ”Att skiljas är värre än att dö”, och det kan jag skriva under på faktiskt, säger Leif.

Leif får frågan om det blir bättre eller om det är likadant och ger ett ärligt svar.

– Lite bättre har det blivit. Problemet är att jag älskar henne fortfarande, hade jag inte gjort det så hade det varit enkelt, säger han till tidningen.

Sophia berättade för Leif redan 2020 om hur hon kände och det kom som en chock för honom. Efter många vändor fram och tillbaka bestämde sig paret att det var bäst att gå isär.

Han förklarar att det känns bättre och att han går i terapi och pratar med vänner, men att han fortfarande känner sorg.

– För min del är det sorgligt, jag har fortfarande en stor sorg. Vi är som ett träd som vuxit samman, och så ska man kapa grenarna, det är inte så jävla enkelt, säger Leif.

FOTO: Patrik C Österberg/TT, Janerik Henriksson/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN