LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Lasse Holmqvist dog utfattig– gripande orden i testamentet

18 sep, 2022 
LASSE HOLMQVIST, BJÖRN SKIFS, HÄR ÄR DITT LIV
Lasse Holmqvist var involverad i ett av SVT:s största program genom tiderna – nämligen klassikern Här är ditt liv. Faktum är att han ledde programmet i totalt 12 år.
Tv-profilen dog år 1996 och nu avslöjas sanningen om hans sista tid i livet.
Annons
Olle Jönsson om relationen till barnenBrand logo
Olle Jönsson om relationen till barnen

Tv-program där man hyllar svenska kändisar har och kommer nog alltid vara ett riktigt framgångskoncept.

År 1980 kom Här är ditt liv till Sverige, den svenska versionen av det amerikanska tv-programmet This is your life, och sändes på SVT. Mannen bakom SVT-framgången var ingen mindre än Lasse Holmqvist som ledde klassikern under åren 1980-1991, samt 1995.

I december år 1996 dog Lasse Holmqvist efter en hjärtinfarkt som han aldrig repade sig ifrån. Samtidigt var hans sista tid i livet var allt annat än rolig.

Ledde programmet Här är ditt liv – blev en ikon

Lasse Holmqvist var en svensk TV-personlighet, journalist och författare. Av rena slumpen fick han kontakt med SVT-profilen Gunnar Ollén som såg hans enorma talanger.

Annons

– Där låg studenterna i leran och drog. Så kom Lasse och var speaker. Helt plötsligt fick allt liv. Han hade en sådan ledighet, och var samtidigt så kvick, berättade Gunnar Ollén för Expressen. Ollén gick bort 2014 och var då 100 år gammal.

Att det var Lasse Holmqvist som skulle programleda Här är ditt liv var självklart. Programmen brukade inledas med att den förklädde Lasse Holmqvist lurade eller ”kidnappade” en kändis till tv-studion i Malmö.

Liknelsen med TV4:s Vilket liv!

Programmet blev direkt en snackis och hade en mångmiljonpublik vecka efter vecka under hela 80-talet, och en liten bit in på 90-talet. Gästerna bestod av kända skådisar och artister som Tage Danielsson, Birgit Nilsson och Ernst-Hugo Järegård till politiker och opinionsbildare som Bengt Westerberg, Maj Fant och Harry Schein.

Även Björn Skifs, 75, var gäst i programmet, närmare bestämt år 1987. Nu har han återigen dykt upp i tv-rutan i en liknande programidé. Men denna gång i TV4:s nya satsning Vilket liv! som leds av Renée Nyberg, 56.

Annons

Lasse Holmqvist sista tid i livet – lämnade stora skulder

Lasse Holmqvists sista tid i livet var inte rolig. Han tvingades sälja sina ägodelar på loppis och tog en krona styck för sina pocket-böcker. Tidigare hade han även fått en hjärtinfarkt.

Även på jobbfronten gick det inte som tänkt. I brist på sponsorer hade Lasse Holmqvist använt sina egna pengar och tillgångar för att få tv-kanalen att gå runt. Till sist återstod bara konkurs.

Tv-personligheten tog misslyckandet hårt. Familjens hem gick på exekutiv auktion.

– Han fick sin hjärtinfarkt samma dag som konkursen. Men han deppade inte ihop, det som hänt gjorde honom mest förbannad. Det var väl hans ärelystnad, sa partnern Britt Bass.

Den 19:e december 1996 dog Lasse Holmqvist.

Av bouppteckningen framgår att Lasse Holmqvist dog helt pank. Dödsboets skulder gick upp till 1,1 miljoner. Bland tillångarna fanns en defekt Volvo 244, värderad till 2500 kronor.

I sitt testamente, upprättat 1984, gav Holmqvist hälften av sin kvarlåtenskap till Britt Bass, medan den andra hälften skulle tillfalla bröstarvingarna. Det var några få prylar som nämndes.

”Britt Bass ska härvid tillskiftas mitt bolag, Ellbe-TV , tillhöriga en Nikon kamerautrustning, en transportabel televisionsapparat och en televisionsbandspelare”, lyder testamentet.

FOTO: TT

Annons