hänt exklusivt

Lasse Holm talar ut om sjukdomskampen – orden om smärtsamma tiden

Lasse Holm

Hänt möter Lasse Holm – han är musikgeniet som har över 50 år inom branschen. Succéerna har varit stora och än planerar han inte att lägga ner.
✔︎ Svåra smärtorna bakom kulisserna i TV4-programmet
✔︎ Kärlekslyckan med hustrun Kerstin: ”Tre nyckelord”
✔︎ Räddningen för artrosen: ”Idag kan jag röra mig rätt obehindrat”
✔︎ Tankarna kring att fylla 80 år men inte känna sig som sin ålder
Nassim Al Fakir och Lina Hedlunds avslöjande: ”I huset”
0:57

Efter reklamen: Nassim Al Fakir och Lina Hedlunds avslöjande: ”I huset”

(0:57)

Slå på ljud

Lasse Holm, 79, närmar sig 80 år men åldern är inget som får honom att trappa ner på arbetet. Den stora kärleken för musiken och underhållningen håller honom igång.

När Hänt når Lasse är han relativt nyligen hemkommen från sex veckor i Spanien. Det är just i Spanien som Lasse gärna tillbringar sin tid när arbetet inte kallar.

– Det var jättehärligt att ladda batterierna inför allt som kommer, säger Lasse.

Sen 33 år tillbaka har Lasse både radhus, villa och lägenhet i landet.

– Det är ett underbart klimat, det är skönt att pausa och jag älskar att spela golf, det finns fantastiska golfbanor. Det är trevligt umgänge, god mat, sol och bad, allt det där som gör livet härligt.

Ärliga orden om att fylla 80 men känna sig som 40

Gå i pension, det är inget för dig?

– Jag är pensionär sen 15 år. Man blir ju pensionär automatiskt när man blir 65. Men att lägga av och jobba har jag inte ens funderat på. Mitt jobb är mitt privilegium. Jag är nyfiken, jag har lusten kvar och jag tycker det är skitkul så jag kör så länge det går.

Du blir ändå 80 nästa år, hur känns det?

– Läskigt.

Utveckla?

– En obehaglig siffra tycker jag.

Känner du dig som 80?

– Nej jag gör ju inte det. Jag känner mig oförskämt medelålders. Jag känner mig jämnårig med mina fantastiska arbetskollegor som är runt 38-55 kanske. Jag känner mig helt på deras nivå mentalt, nyfikenhetsmässigt, gällande engagemang.

Lasse Holm med Peter Jöback

Lasse Holm älskar sitt jobb och sina kollegor. Foto: TT

Lasse vet exakt hur han ska fira dagen men de storslagna planerna håller han för sig själv.

– Jag vet vad jag ska göra. Jag ska ge mig själv en riktigt grym present, en gammal pojkdröm som kommer gå i upplevelse. Men jag brukar säga som Siw Malmkvist när jag frågar henne om saker. Vad ska vi göra då Siwan? "De vet jag inte, om jag lever då...", svarar hon. Men när jag fyller 80 ska jag göra något jag drömt om hela mitt liv, det blir spännande.

Lasse Holm om artrosen – det var räddningen för honom

Även om Lasse håller igång på jobbfronten som tidigare så har åldern satt sina spår på kroppen. Nu berättar han om artrosen som bröt ut för cirka 25 år sedan. Lasse har alltid levt ett aktivt liv där skidåkningen var en stor del av hans intressen. Men en dag gav ena knät upp.

– Jag hade ramlat och slagit mig, kört svartpister och sen hoppade jag längdhopp på Stockholms stadion i ett TV4-event när jag programledde Sikta mot stjärnorna och då kraschade det till i knät, säger Lasse och fortsätter:

– Jag tog sats att vad jag kunde och landade fel. Med mitt relativt sargade knä så blev det inte bra.

Det visade sig att Lasse inte hade något brosk i höger knä och diagnosen var avancerad artros.

– Antingen skulle jag opereras eller så kunde jag börja träna. Jag började träna ganska flitigt och kontinuerligt. Idag kan jag röra mig rätt obehindrat.

Kan du känna av det idag?

– Kanske någon gång om jag sneställer knät i något läge så kan de hugga till. Men i mina år får man vara väldigt tacksam att man kan småjogga.

Starka smärtorna bakom kulisserna i Masked singer

Utöver artrosen råkade Lasse ut för en olycka nyligen. Det var i samband med hans medverkan i Masked singer som kroppen fick sig en rejäl smäll.

– Jag slet av min bicepssena när jag gjorde Masked singer i våras. Så visst har man fått förslitningar men det är inget som hindrar mig från att jobba på.

En vecka innan premiären slet Lasse av senan på gymmet. Men det var inget som tittarna märkte av

– Jag fick gå på både morfin och kortison. Jag hade massor i kroppen för att kunna genomföra det här. Jag kämpade på. Jag hade också någon slags upphängning på axeln för att kunna röra mig. Det var en ganska jobbig tid faktiskt, smärtmässigt.

Lasse Holm i Masked singer

Lasse tävlade i Masked singer våren 2022. Foto: TV4

Familjelivet med barn och barnbarn: ”Underbart”

I hela 49 år har Lasse och hustrun Kerstin Holm varit äkta makar.

– Hon stöttar mig i mitt arbete och är ett bra bollplank för mig. Vi delar idéer och tankar i olika projekt jag är inblandad i så det är jättekul

Vad är nyckeln till ett så långt äktenskap?

– Respekt, humor, delade intressen. Det är tre nyckelord.

Lasse och Kerstin har två barn men på senare år har familjen utökats med flera barnbarn.

– Det är väldigt kul, underbart. De är 10, 13, 19 och 21. Bor i Danmark och Sverige.

Lasse och Kerstin Holm

Lasse och Kerstin har varit gifta sedan 1973. Foto: TT

Vad händer i jul?

– Då är vi i en annan del av världen hela familjen. Det är nytt för i år, vi brukar alltid fira i Sverige på vår lilla bondgård i Västergötland men i år blir det lite annorlunda av olika anledningar.

Vart familjen beger sig vill Lasse dessvärre inte avslöja men det blir helt enkelt en jul på varmare breddgrader för familjen Holm.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN