TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Edvin Törnblom

Lasse Åberg greps av polis på flygplatsen – kan inte tro det är sant

28 feb, 2024 
AvOla Lagerström
Lasse Åberg, 83, greps av polis på Arlanda.
FOTO: TT
Lasse Åberg, 83, blev haffad av två poliser.
Nu berättar legendaren om dramat på flygplatsen.
– I det skedet började jag förstå, säger Åberg till Hänt.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Nostalgitripp med Lasse Åberg på världens enda Sällskapsresan-museum – visste du detta?Brand logo
Nostalgitripp med Lasse Åberg på världens enda Sällskapsresan-museum – visste du detta?

Om man skulle göra en topplista över landets lugnaste kändisar så skulle antagligen Lasse Åberg, 83, hamna på god förstaplats. Lasse gör nämligen aldrig en fluga förnär.

Av den anledningen gjorde många flygresenärer stora ögon då två civilpoliser, en vårdag 1977, misstänkte att Lasse inte var Lasse – utan den tyske, mustaschprydde terroristen Norbert Kröcher – jagad för sina kidnappningsplaner av Sveriges dåvarande arbetsmarknadsminister Anna-Greta Leijon, 84.

– Jag skulle flyga till Malmö och göra ett gig. Planet på Arlanda lyfte inte, det blev stående. Efter en stund tog jag fram en bok som jag läste i godan ro. Plötsligt kom det in två killar i kabinen och bad om att få se min legitimation, berättar Lasse för Hänt.

Rättegången mot tysken Norbert Kröcher – jagad för sina kidnappningsplaner av Sveriges dåvarande arbetsmarknadsminister Anna-Greta Leijon, 84.

Lasse Åberg trodde det var Dolda kameran

Vid tiden för konfrontationen var Lasse i ropet med både filmer och barnprogram. Därför fick han för sig att det hela rörde sig om en Dolda kameran-inspelning.

Annons

– När killarna frågade om min legitimation så frågade jag om deras. Då drog de fram varsin polisbricka. I det skedet började jag förstå att jag hade med riktiga snutar att göra. ”Jag tyckte väl att jag kände igen honom”, hörde jag den ene mannen viska, varpå båda skamset drog sig tillbaka och planet kunde lyfta, minns Lasse som ägnade flygturen åt att skriva ett argt klagobrev till Linjeflyg.

Lasse Åberg fick förklaring

Snart fick dramat sin förklaring.

En närsynt gammal dam hade helt enkelt misstagit Lasse för den tyske terroristen – och slagit larm till den danska besättningen som i sin tur hade kontaktat polisen.

– Alltihop kändes väldigt märkligt. Mina medresenärer var väldigt roade! Somliga fnissade, minns Lasse som nu – 47 år senare – kan småle åt det inträffade.

Lasse ÅbergWIXTRÖM PETER/Aftonbladet

FOTO: TT

Annons