LÄS MER:Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Lars Wallins klänningar gör succé, men karriären kan snart vara över : "De tankarna är lite jobbiga"

25 okt, 2015 
AvLotta Gray
Lotta Gray möter en ödmjuk Lars Wallin som berättar om livet som designer och hur han tagit sig till toppen via hårt arbete och öga för detaljer.
Annons

Jag är glad att han valde Berns asiatiska vid Berzelii Park i Stockholm. Designern Lars Wallin, 50, gillar asiatiskt och det gör jag med, vad kan då vara bättre? Han guidar mig genom menyvalen med fast hand. Jag frågar och han svarar. Det märks att han varit här flera gånger förut. Lars är uppvuxen i Västerås och valde ekonomisk linje på gymnasiet.

Lars Wallin
Lars Wallins klänningar är världsberömda. Foto: All Over Press

Han var kostymansvarig för skolans alla revyer och grundlade då på allvar sitt intresse för hantverket. En ungdomspraktik på Länsteatern i hemstaden gav Lars inblick i hela teatervärlden. Han flyttade till Stockholm och inspirerades av den framlidna modejournalisten Ingrid Schrewelius och fransk Haute Couture.

Efter praktiken tog han en kurs i mönsterkonstruktion hos Mauds Textilinstitut i Bromma, västra Stockholm och praktiserade hos Göran Alfredsson på Thalia där man syr upp klänningar på beställning.

Annons

Året därpå började han på Beckmans Designhögskola och arbetade samtidigt som dekoratör på Åhléns City.

Jill Johnson och Lars Wallin
Jill Johnson är en av de många kändisar Lars Wallin gjort kläder åt. Foto:IBL

– 1990 jag gick ut Beckmans och startade eget utan att egentligen ha något startkapital, pressen började skriva om mina plagg. Jag gjorde en visning tillsammans med Björn Axén och då släppte det. Jag har aldrig kompromissat utan har breddat mig. Gjort scenkläder, skapat otaliga kreationer till Melodifestivalen och teateruppsättningar, nu senast till musikalen Chicago på Stadsteatern i Stockholm. Allt detta har byggt mitt varumärke. Jag gör väldigt många brudklänningar. Det är klart att de säkert kostar mer än om man väljer konfektion. Allt är handsytt i min ateljé här i Stockholm och plaggen kostar från 35 000 kronor och uppåt. Mycket handlar om material, det kan ta upp till åtta veckor att få hem en viss spets. Kunden brukar börja med en tanke, ett önskemål och utifrån det tolkar jag dennes personlighet.

Lars Wallin
Lars Wallin i sin ateljé. Foto: All Over Press

Jag vet vad han pratar om. Många är de kändisar jag sett på röda mattan genom åren klädda i Lars kreationer.

Annons

Designern har även en kundkrets utanför couturevärlden, han gör bland annat smycken. En naturlig utveckling efter att skapa klänningar är att tänka på vilka smycken som passar till. Han har bland annat också gjort en underklädeskollektion för Twilfit, en servis i samarbete med Fyrklövern och skor ihop med Rizzo.

– Min dröm är att öppna butiker över hela världen där jag säljer väskor, skor, makeup, parfymer och mina kollektionsklänningar såklart. Just nu är jag fortfarande euforisk efter att ha avslutat Fashion Week på en 40 meter lång catwalk i Hong Kong. Min utställning Fashion Stories turnerar vidare i Sverige, vi är inne på fjärde året nu. Ett hundratal av mina klänningar visas och jag är väldigt stolt över att den blivit en så stor publikframgång.

Arbetet har tagit mycket fokus, han arbetar hårt och mycket. Nyligen firades 50-årsdagen i Paris med kompisar.

IMG_9582
Hänts Lotta Gray tog en selfie med klänningarnas kung, Lars Wallin. Foto: Lotta Gray

Han har ingen egen familj, aldrig direkt känt någon längtan efter att bli pappa men har nära kontakt med sina brorsbarn. Vännerna betyder mycket. Han vill ta reda på vad livet har att erbjuda, se sig om och upptäcka världen. Nyfikenheten tar aldrig slut.

Annons

– Nu när jag är mitt i livet och tänker på hur länge man kan vara aktuell blir jag fundersam. De tankarna är lite jobbiga men jag är väldigt stolt över att jag skapat ett varumärke som gör världen lite vackrare.

Maten är uppäten, middagen lider mot sitt slut. Lars tackar på sitt ödmjuka sätt och ska vidare. En man som klär folkets drömmar.

Andra läser också:

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons