Lars Lerin och maken Junior kämpade båda mot missbruk

Lars Lerin och maken Junior talar nu ut i TV4-programmet Tillsammans med Strömstedts om att de båda missbrukat men att de nu är nyktra.

När Lars Lerin och maken Junior träffades bar de båda på ett tufft förflutet med missbruk. I dag är båda två fria från droger och lever tillsammans i en kärleksfull och växande familj.

För många är vägen mot livets stora kärlek, om den infinner sig, lång. På så vis skiljer sig inte Lars Lerin, 64, en av Sveriges främsta samtidskonstnär, och maken Manoel “Junior” Marques, 41, från andra. Makarna som i dag varit gifta sedan 2009, har två barn och bor tillsammans på Hammarö utanför Karlstad i Värmland.

– Jag har aldrig tänkt på barn, att jag skulle vara en förälder var helt otänkbart. För jag kunde inte ta hand om mig själv, säger Lars Lerin.

Annons: Bärbar mobilladdare med inbyggd ficklampa – fynda den här!

Det är i TV4:s Tillsammans med Strömstedts som Lars Lerin och Junior öppnar upp sitt hem för Jenny Strömtstedt, 46, och Niklas Strömstedt, 60. Paret är frikostiga med detaljer, på ett sätt som många skyr. Men så har de båda kommit långt i sin läkandeprocess. En process som inneburit att möta kompakt mörker till följd av ångest och droger, och den oundvikliga och svåra abstinensen innan drogfriheten.

– Att sluta med alkohol och tabletter, det var en förutsättning för att jag överhuvudtaget ska kunna ha det familjeliv som jag har idag, säger Lars Lerin och berättar om att det gick så långt att han stod i ett vägskäl där det fanns två alternativ. Ta tag i sitt missbruk, eller dö.

Junior talar ut om drogerna

Det var en granne till Junior i Brasilien som parade ihop Lars och Junior som, när de träffades första gången, inte hade ett gemensamt språk. Men kärleken och attraktionen övervann språkbarriären, även om det inledningsvis var svårt.

Men även när språket blev gemensamt, fanns det saker som Junior först valde att inte berätta om.

– Jag hade ett slarvigt liv med knark och sprit. Nu tackar jag gud att jag är frisk, säger Junior i Tillsammans med Strömstedts och fortsätter:

– Jag var rädd att berätta för Lars och förstod inte att han också hade problem. Men när han sa att han förstod mig eftersom han hade samma problematik. Vi hjälper varandra, säger Junior som menar att han annars inte hade överlevt.

Lars och Junior om olikheterna

I Tillsammans med Strömstedt får tittaren komma inpå livet i Lars och Juniors familj. Paret vittnar om att det är Junior som får sätta gränser för barnen, samtidigt som Lars är mer tillåtande och rent av slarvig enligt Junior.

– Lars kanske är lite feg, man måste vara försiktig med att inte skämma bort barnen, säger Junior.

Paret berättar om hur de stundom lever två separata liv, trots att de bor i samma hus. Deras arbeten, där Junior arbetar som chef på museum i Karlstad, och dygnsrytm matchar inte alla gånger. Men trots det hinner de bråka som vilket annat par som helst.

– Vad är det som håller ihop er nu 11 år senare, frågar Jenny Strömstedt.

– Nu har vi två barn och ett gemensamt ansvar. Vi känner varandra så pass att vi vet hur den andre vill ha det. Vi respekterar att vi är olika och vill göra olika saker och behöver inte nödvändigtvis göra samma saker, säger Lars.

Vill leva resten av livet tillsammans

Även om paret på många sätt och vis är varandras olikheter, är de båda fast beslutna att leva resten av livet tillsammans. För kanske är det just olikheterna som binder makarna samman. Lars Lerin är ofta lugn men kan sura länge, Junior å sin sida kan explodera i vrede men snabbt lägga det bakom sig.

– Jag kan inte tänka mig livet utan dig, att vi skulle skiljas åt. Det tar jag för givet att vi ska vara tillsammans resten av livet. Där finns ingen svartsjuka, säger Lars.

– Jag är svartsjuk, jag litar mycket på dig och att du är trogen. Men jag vet jag såg en bild på Facebook där du skrattade så gott på en bild med en kille. Jag kände i luften att det var något, säger Junior och skrattar åt sin egen svartsjuka.

LÄS MER: Fredrik Wikingsson rörd till tårar av Lars Lerin: ”Inte klokt”

LÄS MER: Lars Lerins bebisavslöjande – hållit sitt andra barn hemligt i 1,5 år

FOTO: TV4

Senaste nytt