LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Landslagsryttaren förgrep sig på Maria i stallet: ”Höll fast mig”

22 feb, 2023 
Daniel Sörensen
Ridsportförbundet lade ned utredningen kring landslagsryttarens sexövergrepp.
Maria hjälpte landslagsryttaren i hans stall – då utsatte han henne för sexuella övergrepp.
Hon anmälde händelsen till Svenska ridsportförbundet, men utredningen lades ner redan efter ett par dagar.
Sedan i höstas är dock ryttaren avstängd och i SVT:s Uppdrag granskning framkommer det att en internationell utredning pågår.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Hästen får nog – skickar flickan upp i luftenBrand logo
Hästen får nog – skickar flickan upp i luften

Svenska ridsportförbundet lade ner Marias (hon heter egentligen någonting annat) anmälan om sexuella övergrepp efter att mannen som förgrep sig på henne, en landslagsryttare, nekade till anklagelserna.

2019 hörde hon av sig till förbundets medlemsombudsman och berättade om kvällen i stallet då mannen utnyttjade henne.

– Ryttaren kom hem från en tävling med sina hästar och hade bett mig att komma ner och hjälpa honom att lasta ur dem. Så drar han tag i min fleecetröja, drar mig hela vägen intill sig och börjar kyssa mig, säger hon i SVT:s program Uppdrag granskning och fortsätter:

– Hans händer var överallt på mig. Han tog på mina bröst, min rumpa och mina lår. Han fortsätter kyssa mig när jag försöker ta mig ur hans grepp. Då höll han fast mig, och jag kände mig extremt instängd.

Maria berättar om händelsen i SVT:s Uppdrag granskning.
Maria berättar om händelsen i SVT:s Uppdrag granskning.

Internationella förbundet stängde av ryttaren

Hon blev lovad att få hjälp av förbundet, men hon säger att det inte hände så mycket efter det. Några dagar senare fick hon ett sms där det stod att de hade lagt ner utredningen eftersom landslagsryttaren hade nekat till hennes berättelse.

Annons

Några år senare anmälde en annan kvinna samma man för sexuella trakasserier och psykiska övergrepp, både till Svenska ridsportförbundet och till det internationella förbundet FEI (Fédération Équestre Internationale).

Genrebild. En ryttare som är ute med sin fyrbenta kamrat.
Genrebild. En ryttare som är ute med sin fyrbenta kamrat.

I höstas stängdes han av under tiden som FEI utredde anklagelserna. Då var det svenska förbundet även skyldigt att stänga av honom. Förra veckan var Marias och den andra kvinnans fall uppe i FEI:s domstol men någon dom har ännu inte fallit. Båda kvinnorna har även polisanmält mannen, men i Marias fall är ärendet nedlagt av polisen medan det andra ärendet fortfarande utreds.

Landslagsryttaren nekar till alla anklagelser och har inte velat ge någon kommentar till SVT.

Olika sätt att arbeta kring dessa ärenden

Det svenska och det internationella ridförbundet arbetar på olika sätt när det kommer till anmälningar av detta slag. I Sverige är det upp till den som anmäler att själv samla in bevis. På det internationella förbundet som har sitt säte i Schweiz finns tre heltidsjurister som arbetar precis som vanliga åklagare. Finns det tillräckligt med bevis är de villiga att ta fallet till rätten. Domstolen har möjlighet att döma någon till allt från en varning till livstids avstängning från all ridsport.

FOTO: SVT, NTB/TT, Patrik C Österberg/TT

Annons