sportsnackisar

Svenskarna fruktar väderkaos under skid-VM: ”Förberedda på allt”

Väderkaoset i Planica – svenskarna fruktar uselt väder under skid-VM 2023.

FOTO: Christine Olsson/TT, Pontus Orre/Aftonbladet/TT
Längd-VM i slovenska Planica inleds på torsdag.
Det är en plats som är känd för sitt ombytliga väder.
– Är det dåligt väder här så kan det vara j-ä-t-t-e-dåligt väder. Man får bara hålla tummarna för att det inte blir som förra gången, säger Jonna Sundling till Expressen och minns tillbaka till världscupen 2019.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Emilys hår frös till is under längdskidsturen
0:22

Efter reklamen: Emilys hår frös till is under längdskidsturen

(0:22)

Slå på ljud

På torsdag går damernas sprint av stapeln. Det avgörs, liksom resten av världsmästerskapet, i Planica. En dal i nordvästra Slovenien där det egentligen inte finns några hotell eller andra hus. Bara skog och berg.

Bergen styr också vädret i regionen. Det kan plötsligt gå från solsken till storm eller ösregn – väderförhållandena är ytterst ombytliga. Det är någonting som det svenska landslaget fruktar.

Dalgången i Planica. Här är VM-arenan där tävlingarna kommer att äga rum.

Dalgången i Planica. Här är VM-arenan där tävlingarna kommer att äga rum.

FOTO: Pontus Orre/Aftonbladet/TT

Svenska stjärnan Jonna Sundling minns tillbaka på den senaste världscupstävlingen som gick i Planica, vilket var 2019. Då var det fullkomligt väderkaos i regionen.

– Jag minns att det var åska, vräksnö, portaler som blåste ner och det ena och det andra. Det var riktigt extremväder – jag har aldrig tävlat i något liknande. Är det dåligt väder här så kan det vara j-ä-t-t-e-dåligt väder. Man får bara hålla tummarna för att det inte blir som förra gången, säger hon i en intervju med Expressen.

”Här kan det bli busväder”

Tar man en titt på den norska vädersajten yr.no och söker på vädret i Planica för den kommande veckan så inser man att det nog kan bli lite tungkört för åkarna under vissa tävlingsdagar. Torsdagens sprint lär inte påverkas jättemycket (8 plusgrader och knappt någon nederbörd), men på lördag och söndag då damernas skiathlon och lagsprinten ska avgöras ska det bli rikligt med nederbörd på förmiddagarna.

Damernas stafettlag som tog brons under OS i Peking 2022. Maja Dahlqvist, Ebba Andersson, Frida Karlsson och Jonna Sundling.

Damernas stafettlag som tog brons under OS i Peking 2022. Maja Dahlqvist, Ebba Andersson, Frida Karlsson och Jonna Sundling.

FOTO: Marco Bertorello/AFP/TT

– Här kan det bli busväder, Oberhof-dimma och lite allt möjligt. Vi måste vara förberedda på allt, säger landslagschefen Anders Byström till Expressen.

FOTO: Christine Olsson/TT, Pontus Orre/Aftonbladet/TT, Marco Bertorello/AFP/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN