TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Mamma reser bakåt i tiden för att stoppa mord

12 apr, 2023 
TT Nyheter
Författaren Gilllan McAllisters senaste bok på svenska är en baklänges-deckare inspirerad av filmen "Måndag hela veckan" och Netflix-serien "Russian doll". Pressbild.
En kriminalroman som berättas baklänges, kan det verkligen fungera? Uppenbarligen. Den brittiska författaren Gillian McAllisters bok "Fel tid, fel plats" har blivit en stor läsar- och kritikersuccé på båda sidor av Atlanten
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Jag hade inte sett temat med att vakna upp i går i en kriminalroman tidigare, säger Gillian McAllister till TT i en videointervju från hemmet strax utanför Birmingham.

I boken ser huvudpersonen Jen från sitt fönster sin son begå ett mord. Men när hon vaknar nästa dag är allt som vanligt. Hon inser att det faktiskt är dagen före mordet Och så där fortsätter det. Jen färdas bakåt i tiden samtidigt som hon är medveten om allt som händer och har hänt. Frågan är om hon kan använda detta till att utforska vad som ledde till mordet – och kanske till och med förhindra det.

– Jag hängde upp två tvättlinor, på den ena lappar om vad som hade hänt, på den andra hur jag skulle gå bakåt i tiden Jag skrev boken när vi var i lockdown, så jag hade mycket tid på mig.

"Måndag hela veckan"

Inspirationen kommer från filmen "Måndag hela veckan" och Netflix-serien "Russian doll". I den förstnämnda upplever Bill Murray samma dag om och om igen, i den sistnämnda dör huvudpersonen i en olycka men förs omedelbart tillbaka till det födelsedagskalas hon nyss har lämnat. Frågan är när "Fel tid, fel plats" blir film?

Annons

– Där måste jag få använda min rätt att inte säga någonting, säger Gillian McAllister.

TT: Men om den blir film, vill du vara involverad då?

– Ja, men mest för att se vad en manusförfattare kan göra med det jag har skrivit.

Förändrade genren

Boken innehåller ett par oväntade vändningar. Gillian McAllister nämner twisten i Gillian Flynns "Gone girl" som en som var så pass bra att den förändrade genren.

– En vändning ska komma så att läsarens reaktion blir "ja men visst, det är ju självklart", och inte "men vad nu då?", säger den produktiva författaren.

Nästa bok kommer i augusti. Boken efter det ska snart lämnas till förlaget. Hon har gott om tid att skriva eftersom maken är pappaledig och tar hand om deras bebis.

TT: Vad skulle du göra om du fick resa bakåt i tiden?

– Jag skulle göra några av de saker som jag har gjort tidigare, till exempel skaffa barn.

Annons