LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Han får fotobokspriset för bok om Norge

15 mar, 2023 
TT Nyheter
Cato Lein. Pressbild.
Cato Lein får Svenska fotobokspriset för sin "poetiska och dramatiska skildring av nordligaste Norge".
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Han är en av landets mest kända porträttfotografer. Nu får Cato Lein Svenska fotobokspriset för sin bok "Northern silence" som skildrar det landskap i Norge där han själv har sitt ursprung, Finnmarken. Juryn slår fast att den innehåller "uttrycksfulla porträtt av människor och landskap, där kylan också har lämnat fysiska avtryck i bilderna".

Fotografierna är tagna mellan 1984 och 2014.

"För mig är hemligheten med 'Northern silence' att den är gjord under så lång tid. Bilderna har fått växa hos mig och stärkts med åren", säger Cato Lein i ett pressmeddelande.

Han flyttade till Stockholm på 1980-talet och har haft Gunnar Smoliansky och Hatte Stiwenius som viktiga mentorer. Merparten av fotografierna i "Northern silence" är tagna med storformatskamera. De är svartvita med djupa kontraster, och på många sätt anser Cato Lein att boken är en hyllning till det fotografiska arbetet.

"Jag vill också att man ska känna mycket när man möter motiven, oavsett vad man känner. Min förhoppning är att betraktaren stannar till och vill återkomma till bilderna", säger han i ett pressmeddelande.

Det här är Cato Leins första egna fotoboksprojekt. Han är även utbildad tryckare, och juryn lyfter särskilt fram tryckkvaliteten, liksom formgivningen, som gjorts av João Linneu och Fernanda Fajardo.

Annons