Glamour och nörderi i ny kungapodcast

Glamour och nörderi i ny kungapodcast

Ebba Kleberg von Sydow och Titti Schultz är programledare för Sveriges Radios nya podcast "Monarkerna".

Claudio Bresciani / TT
Det blir inte bara lyx och flärd i Ebba Kleberg von Sydow och Titti Schultz podcast "Monarkerna".
– Det här är inte en podcast som kommer att stryka medhårs hela tiden, säger Titti Schultz.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Radioprataren Titti Schultz och medieprofilen Ebba Kleberg von Sydow har ett stort intresse tillsammans: kungligheter. Nu får de chansen att nörda ner sig i Sveriges Radios nya podcast "Monarkerna". Första avsnittet släpps den 28 april.

– Vi har funnit varandra genom att vi båda är nördar som älskar det här, förklarar Ebba Kleberg von Sydow.

Hon har följt de kungliga i många år som journalist, i såväl tidningar som i tv-program och böcker, medan Titti Schultz nu får ägna sig åt ett intresse hon haft i många år.

– Det här har kittlat mig sedan jag var ett litet barn och bläddrade i mammas veckotidningar, säger Schultz, som i vanliga fall är programledare för "P4 Extra".

Kungligheterna är i ropet i år. I höst firar kung Carl Gustaf 50 år på Sveriges tron och poddpremiären kommer passande nog bara en veckan innan kung Charles kröning i London den 6 maj.

– Just nu är vi tacksamma för att det brittiska kungahuset är bättre än "Robinson" vad gäller intriger, säger Ebba Kleberg von Sydow och skrattar.

Alla program kommer att ha ett tema. Det kan vara högt eller lågt; kläderna och det senaste skvallret, men också det historiska arvet och frågan om vad kungens roll i samhället ska vara.

TT: Men varför ska vi bry oss om kungligheterna år 2023?

– Då blir min motfråga, varför skulle vi inte göra det? Det känns mer relevant än någonsin att hålla ett öga på vad man gör och hur man hanterar det uppdrag och ansvar som man faktiskt har, säger Titti Schultz.

Författaren Herman Lindqvist spådde i P1:s söndagsintervju för några månader sedan att kungahuset skulle dö ut inom 20 år på grund av irrelevans och folkets ointresse. Men Titti Schultz håller inte med.

– Jag tror inte att han har rätt. Folk står i dubbla led längs gatorna när det händer någonting. Det finns något som kittlar med det här, säger hon.

FRÅN FÖRSTASIDAN