Kritikstorm mot TV4 efter inslaget i Nyhetsmorgon

Steffo Törnquist i Nyhetsmorgon

Efter fredagens avsnitt av Nyhetsmorgon riktas skarp kritik mot TV4:s djurhantering.
– Så fruktansvärt onödigt, skriver en person i en kommentar.

Det har vid flera tillfällen riktats kritik mot TV4:s hantering av djur. I höstas reagerade flera människor starkt på att kanalen använder vilda djur under inspelningen av Fångarna på fortet. Det var efter ett inslag då komikern Daniel Norberg blev biten av en krokodil som rösterna höjdes.

”Sluta bura in djur, det är djurplågeri. Inte konstigt att den bet, den är rädd och mår inte bra”, skrev en person i en kommentar vid tillfället.

Ett par veckor senare fick tittarna se Jenny Strömstedt, 47, och Jesper Börjessons, 48, äta anklever i ett avsnitt av Nyhetsmorgon. Denna råvara kritiseras av djurrättsorganisationer då den blir till genom att ankor tvångsmatas för att deras lever ska bli extra fet. Att man serverade anklever i Nyhetsmorgon ledde därför till starka reaktioner i sociala medier.

”Anklever är ett fruktansvärt djurplågeri!”, skrev en tittare på programmets Facebook-sida efter att inslaget visats på TV4.

Inslaget i Nyhetsmorgon kritiseras

I fredagens Nyhetsmorgon fick tittarna återigen ta del av ett matlagningsinslag och denna gång var det skaldjur som stod på menyn. Innan skaldjuren kokades fick tittarna se dem krypa fritt på bordet – något som har lett till en kritikstorm på programmets Facebook-sida.

”Så fruktansvärt onödigt att lägga ett levande djur på bordet som sedan ska kokas. Så osmakligt och provocerande. Varför ska det här vara nödvändigt? Jag blir väldigt besviken och förbannad”, anser en person.

”Det var ju en festlig fredagsmiddag att flyga hit en levande krabba och koka den levande när vi vet att dom känner smärta. Bedrövligt vilket djurplågeri och hur vi behandlar andra levande individer”, skriver en annan.

Nu väljer TV4 att besvara tittarnas åsikter i kommentarsfältet.

”I Nyhetsmorgon lagar vi all typ av mat och då många människor både äter och tycker om skaldjur. Vi vill dock förtydliga att krabban hade hanterats enligt regelverket och färdades i sitt eget vatten. Den låg på bordet några få minuter. Den dödas som alla skaldjur genom kokning som bedöms vara en smärtfri metod och därefter tillagas den. Det var heller inte den krabba som visades i sändning som sedan tillagades”.

FOTO: Eero Hannukainen/TT, TV4