Kritik mot Gunde Svan efter Preems reklamfilmer

Det stormar kring Gunde Svan.
Efter att han gjort en reklamfilm för drivmedelsbolaget Preem haglar nu kritiken in.
– Jag är inte så naiv att jag tror att det kan gå på en natt.

Gunde Svan, 47, har varit en folkkär profil i många år, som längdskidåkare rönte han stora framgångar på 80-talet med flertalet OS-guld och segrar i den alpina världscupen. Efter sin framgångsrika karriär som skidåkare valde han att ta klivet in i tv-rutan och blev en mycket uppskattad programledare i då nystartade TV4.

Som programledare för Fångarna på fortet blev han en institution i TV-sofforna och har sedan dess varit en uppskattad profil.

Detta starka varumärke har lett till att han är en eftertraktad profil att ha med i reklamfilmer och redan på 90-talet spelade han in reklamfilmer för ICA. Sedan några år tillbaka har Gunde Svan ett samarbete med drivmedelsbolaget Preem där han medverkat i ett flertal filmer.

Möts av hård kritik

Preem bildades 1994 när den etiopisk-saudiske miljardären Mohammad al-Moudi köpte det statliga raffinaderibolaget OK Petreoleum och sedan dess är Preem Sveriges största producent och exportör av petroleumprodukter.

Men de senaste tidens reklamfilmer har väckt starka reaktioner från miljörörelsen. Greenpeace har till DN påstått har fler än 12 000 personer skrivit under den anmälan som miljöorganisationen har gjort mot Preem till konsumentverket. De menar att den är vilseledande och ger intrycket av att Preems drivmedel är mer miljövänliga än vad de är egentligen. En kritik som nu även riktas mot Gunde Svan då han med sitt varumärke bidragit till detta.

I reklamfilmerna ser man den tidigare skidstjärnan gå runt i skogen och göra reklam för hur Preem gör bensin och diesel av förnyelsebara produkter från skogen. Nu riktar konsumentverket hård kritik mot reklamfilmerna, då produkterna som kommer från skogen enbart är tillsatser så anser myndighet att det är vilseledande för konsumenterna.

Gunde Svans ord: “Inte så naiv”

Men trots kritiken står Gunde Svan fast vid Preem och försvarar valet att vara med i filmerna:

– Jag har resonerat som så, i och med att jag själv bor på landsbygden, att vi måste ställa om, men jag är inte så naiv att jag tror att det går på en natt utan vi måste börja någonstans. Vi måste försöka göra det vi kan för att börja, och det fort, säger Gunde Svan till DN.

Han fortsätter:

– Det är lite som med träningen, man blir inte världsmästare av att träna två veckor utan man måste hålla på ganska länge för att kunna få till en förändring.