TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Kristin Kaspersens kamp med sonens ADD

18 okt, 2020 
AvLovisa Ström
Kristin Kaspersen
Kristin Kaspersens son har diagnosen ADD.
I podcasten Kristin Kaspersen Nyfiken på öppnar hon nu upp om den tuffa tiden innan de hade fått diagnosen
– Inte lätt, säger hon.
Annons
Kristin Kaspersen om lyckan att få träffa sin pappa igenBrand logo
Kristin Kaspersen om lyckan att få träffa sin pappa igen

I slutet av sommaren gick den folkkära tv-profilen Kristin Kaspersen ut med den stora nyheten att hon släpper en podd. Podcasten heter Kristin Kaspersen Nyfiken på och går ut på att hon varje söndag släpper ett avsnitt där hon pratar med olika gäster som hon av olika anledningar är intresserad av. I en intervju i Nyhetsmorgon berättar hon om bakgrunden till podden.

– Jag har varit på väg länge men har inte hittat vad jag vill göra. Men jag älskar att möta människor och är väldigt nyfiken på att ta reda på saker så därför skaffade jag den här podden, säger hon.

I det senaste avsnittet träffar hon vännen Petra Björkman för att prata om hur det är att vara förälder till ett barn med diagnos. Petra har själv två barn med separata diagnoser, ADHD och Asperger. Men under samtalet öppnar även Kristin upp om sin egna kamp med ena sonen som också han har en diagnos.

Kristin om tuffa tiden med sonen

Det har nu gått flera år sedan Kristins son fick diagnosen ADD, och i podden berättar hon att Petra är en stor del till att de faktiskt landade i att det var det som var grejen.

Annons

– Det är tack vare dig faktiskt som jag fick en insyn i det här, säger hon innan hon fortsätter med att berätta om ett tillfälle då hon stötte ihop med sin son:

– Jag visste inte själv då att jag har ADHD, men jag tänker ju 10 000 saker samtidigt och kan ju göra flera saker samtidigt. Och ur mitt perspektiv tänker jag ju att det är normalt och att alla andra också kan göra det.

Hon fortsätter:

– Och så möter jag min son som på morgonen som sjukt långsam, och jag kände bara tillslut att ”snälla kan du bara försöka? Du måste anstränga dig.” Varpå han stannar upp och tittar på mig och bara ”det är det enda jag gör”.

Efter incidenten ringde hon Petra och berättade om situationen varpå hon uppmanade henne att läsa på om ADD - efter det föll bitarna på plats.

Kristin om kampen under utredningen

Tillsammans med sin son läste hon på om ADD, och efter att han bekräftat att han känner igen sig i beskrivningarna bestämde de sig för att starta en utredning. Men när de ansökte om att få börja fick de istället som svar att läkaren var på semester, och att de därmed var tvungna att vänta. Men det accepterade inte Katrin.

Annons

– Så jag sa ju till de att ”det är fine att era läkare tar semester. Det förstår jag. Men min sons problematik tar inte semester, så jag går inte härifrån förrän ni tagit tag i det här”. Men det här med utredningar är inte lätt, det tar lång tid.

Men tillslut fick de en tid, och med facit i hand visade det sig att utredningen inte slutade i en diagnos, utan två. Det var nämligen då som Katrin fick reda på att hon har ADHD.

– Jag kände ju igen mig i den här utredningen som min son gick igenom, berättar hon.

Annons