Krister Henriksson om alkoholen: ”Därför drack jag”

”Wallander”-skådisen Krister Henriksson har druckit mycket alkohol i perioder – nu berättar han om den något överraskande anledningen till sitt drickande.

Skådespelarestjärnan Krister Henriksson, 70, har haft en lång och framgångsrik karriär. Mest känd under senare åren är han kanske för sin roll som Kurt Wallander i ”Wallander”.

En van föreställning om skådespelare i allmänhet, och Dramaten-skådisar i synnerhet, är att drickandet är vanligt förekommande. I podcasten ”Genivanor” med journalisten Victor Johansson får Henriksson en fråga kring just detta:

– En del fastnar i det, en del har problem med det. Men jag skulle inte kunna säga generellt att skådespelare dricker mycket, för de jobbar för hårt för det, säger Krister Henriksson.

Henriksson berättar även om sitt drickande genom åren. Ett drickande som i perioder varit intensivt.

– I perioder har det varit så. Men inte nu för nu orkar jag inte längre, säger han och berättar den något överraskande anledningen till varför han drack.

– Jag dricker inte för att bli berusade, jag har druckit för att få den rätta bakfyllan. När du inte kan göra mer än precis exakt vad du behöver göra. Det är ett fantastiskt läge. Det är där man måste hamna som skådespelare – att inte göra mer än det man absolut behöver, säger Krister Henriksson.

En något udda förhållningssätt till sitt drickande som skådespelaren säger att hans pappa lärde honom.

– Pappa var fiskare, säger han.

LÄS OCKSÅ: Ola Rapace talar ut – därför lämnade han Sverige 

LÄS OCKSÅ: Mia Skäringers starka ord om ubåtsfallet: ”Jag känner hat”

Foto: IBL