Artikeln innehåller reklamlänkar
TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Kissie anklagas för plagiat – nu dras smycket tillbaka

11 okt, 2018 
AvOla Brising
Alexandra "Kissie" Nilsson anklagas för att ha kopierat ett halsband från det danska smyckesföretaget By Biehl som hon gjorde tillsammans med Ur & Penn.
Alexandra ”Kissie” Nilsson anklagas för att ha plagierat ett halsband hon fått som gåva från smyckesföretaget By Biehl. I sitt samarbete med Ur & Penn är Kissies halsband misstänkt likt originalet. Nu drar företaget tillbaka bloggerskans smycke efter påtryckningar från By Biehl.
Annons

Alexandra ”Kissie” Nilsson, 27, har vid sidan av sin blogg bland annat skaffat sig ett influenser-samarbete som går ut på att hon ska designa egna smycken åt kedjan Ur & Penn. I förrgår la hon ut en bild på Instagram av ett halsband med en världskarta på och skrev:

”Så taggad på nästa vecka för då släpps mina smycken. Det här halsbandet är för oss som älskar att resa eller drömmer om att få göra det…”

Detta var dock inte så populärt hos det danska företaget By Biehl som snabbt kommenterade hennes Instagrampost med att smycket hon designat är en exakt kopia, ett plagiat, av deras eget halsband One beautiful world.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Till att börja med svarade Ur & Penn genom att förneka detta. De hävdade helt enkelt att det inte finns så många sätt att porträttera vår vackra planet på med hjälp av en världskarta. Men By Biehl gav sig inte utan passade istället på att poängtera att det är extra risigt gjort av Kissie eftersom de så sent som i somras skickade ut just det halsband hon plagierat som en gåva till henne och att hon till och med har bloggat om det. De rekommenderade även Ur & Penn att inte sälja smycket eftersom de äger rättigheterna till designen.

Annons

I Kissies blogg från i juli finns det ett inlägg där hon både lagt ut en bild av By Biehl-halsbandet och skrivit:

”Sen fick jag ett superfint halsband från By Biehl, det är en liten jordglob. Dom ville ge den till mig för dom tyckte den passade mig. Det gör den verkligen, jag som älskar att resa jorden runt! Känner mig väldigt tacksam över halsbandet och har redan hunnit ha på mig den 2 gånger.//Kissie”

Efter att sajten Bloggbevakning uppmärksammat detta igår tog dock Ur & Penn snabbt bort Kissies nya halsband från sortimentet på deras hemsida där det tidigare gått att förbeställa. Istället får man nu bara upp ett felmeddelande om man försöker slå in adressen till sidan där det tidigare låg uppe.

Hänt har hört av sig till Ur & Penn, men deras marknadsavdelning har varken velat svara på om de har dragit tillbaka halsbandet på grund av anklagelserna om plagiat eller om By Biehl har hotat med att vidta rättsliga åtgärder. De har inte heller velat svara på vad Kissie själv säger om plagiat-anklagelserna.

Från en person som jobbar på Ur & Penn får vi dock slutligen bekräftat att företaget inte kommer att kommentera det hela ytterligare.

Som det ser ut nu kommer resterande delar av Kissies kollektion, som det ser ut i dagsläget, att läggas ut till försäljning som planerat.

FOTO: IBL
Faksimil: Bloggbevakning, By Biehl

Annons