LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Kärleksdramat bland svenska skidstjärnorna – bytte partnets med varandra

17 nov, 2023 
Kärleksdramat bland svenska skidstjärnorna – bytte partnets med varandra
Triangeldrama, hemliga uppbrott och ett dramatiskt byte av partners.
Våra svenska skidstjärnor är inte bara aktiva i spåren – utan också på kärleksfronten.
Här är våra längdskidåkare och skidskyttars pojkvänner, flickvänner och uppbrott.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

6 svenska kvinnliga medaljhopp i vinter-OS i PekingBrand logo
6 svenska kvinnliga medaljhopp i vinter-OS i Peking

Hanna Öberg, 28 och Martin Ponsiluoma, 28

Hanna Öberg och Martin Ponsiluoma.

Två av skidskyttelagets största stjärnor är Hanna Öberg och Martin Ponsilouma. Hon har gjort stor succé och vunnit två OS-guld, ett OS-silver och hela elva VM-medaljer. Han i sin tur har kammat hem ett OS-silver och fem VM-medaljer.

Det kanske inte är så konstigt att det blev en viss uppståndelse när de gick ut och bekräftade att de var ett par.

– Jag och Martin har det väldigt bra och det blir ett extra stöd att ha honom med ute på tävlingar, berättade hon får Expressen.

Annons

Men deras kärlek har inte direkt varit okomplicerad. Hanna Öberg var nämligen tidigare tillsammans med Martin Ponsiloumas landslagskollega och vän Jesper Nelin.

– Det där är ingen stor grej, vi är vänner, sa Hanna Öberg efter uppbrottet från Nelin.

Men det skulle dock visa sig att Jesper Nelin inte riktigt hade samma syn på saken.

Jesper Nelin, 31 och Fanny Johansson, 25

Hanna Öberg och Jesper Nelin.

Uppbrottet från Hanna Öberg var inte helt smärtfritt till en början avslöjade Jesper Nelin, som bland annat tagit OS-guld i stafett i Pyeongchang.

– Vi var ett sammansvetsat landslag innan, men så är det inte riktigt nu. Jag vet inte om vi kommer bli kompisar igen, sa Jesper Nelin efter att det visat sig att exet Hanna Öberg gått vidare med hans landslagskompis Martin Ponsilouma.

Annons

Det pågick alltså ett kärleksdrama bakom kulisserna – och ännu mer invecklat skulle det bli.

Efter uppbrottet blev nämligen Jesper Nelin tillsammans med Fanny Johansson, som i sin tur tidigare varit Martin Ponsiloumas flickvän.

– Fanny och jag pratade med varandra och det hjälpte ganska mycket. Då var det som att jag och Fanny lärde känna varandra och hittade varandra också. Hanna kommer säkert vilja säga annat men det var de som började, har Nelin sagt till Sportbladet

Helt plötsligt hade alltså alla fyra bytt partners med varandra.

– Ett tag fungerade det dåligt, helt klart. Men jag tror att vi alla har gått vidare och vi agerar professionellt gentemot varandra, har Jesper Nelin förklarat för Expressen.

William Poromaa, 22 och Frida Karlsson, 24

Frida Karlsson och William Poromaa.

Det såg länge ut som att Frida Karlsson och William Poromaa skulle hålla ihop för alltid.

Paret var riktiga high school-sweethearts och träffades redan i högstadiet. De syntes ofta vid varandras sida när de stöttade varandra under tävlingar.

Annons

Men efter längd-VM i Slovenien kom chockbeskedet. Det populära skidparet gick ut med att de inte längre var ett par. De avslöjade också att de gjort slut redan under hösten 2022.

– Det växte fram under sommaren och sedan valde vi att gå ut med det efter VM för att inte ha fokus på det, sa Frida till SVT och utvecklade sitt svar:

– Det är bättre att vara själv än i något dåligt. På ett sätt var det skönt och att bara fokusera på sitt eget. Vi har jättebra kontakt och det finns inga hard feelings. Vi är fortfarande bra kompisar.

Frida Karlsson och William Poromaa.

Även William Poromaa kommenterade uppbrottet och trodde inte att det skulle påverka den kommande säsongen. Och 22-åringen verkar faktiskt trivas ganska bra som singel.

Annons

– Det är rätt lugnt på kärleksfronten. Det är mest träna, äta, sova nu faktiskt. Men det trivs jag bra med. Jag har mycket fokus på mig själv, det är välbehövligt och bra, berättar han för Sportbladet.

Även Frida Karlsson menar att hon trivs bra med singellivet.

– Jag trivs bra med mig själv. Det är skönt att bara ha fullt fokus på mig själv ett tag, säger hon i enintervju med Sportbladet.

Ebba Andersson, 26 och Gustaf Berglund, 25

Ebba Andersson är en utav Sveriges bästa längdskidåkare och har en riktig succésäsong bakom sig.

Men det är inte bara i skidspåren hon är framgångsrik – utan även på kärleksfronten.

För ungefär ett år sedan avslöjade hon att hon funnit kärleken i skidåkaren Gustaf Berglund, 25.

Men det är inte alltid lätt att vara tillsammans med en elitskidåkare. De tvingas ofta vara ifrån varandra i flera veckor när det är tävling, dels på grund av sjukdomsrisken och dels på grund av att flera tävlingar är utomlands.

Annons

– Jag saknar honom jättemycket. Det har kommit över mig de senaste dagarna. Vi har inte setts på… hur många veckor? Vi har i alla fall inte träffats i februari, sa Ebba till Expressen efter att hon vunnit guld i tremilen i skid-VM i Planica i Slovenien.

Men deras förhållande verkar dock inte lika dramatiskt som för vissa i skidskyttelandslaget.

När hon efter skid-VM var på en välförtjänt semester bland fjälltopparna vid den klassiska Jämtlandstriangeln tillsammans med pojkvännen passade hon på att dra ett fräckt skämt på Instagram.

”Inget triangeldrama här inte”, skriver hon och syftar då såklart på namnet på den kända vandringsleden där de befinner sig.

Edvin Anger, 21 och Emma Axelsson, 19

När den svenska längdskidåkaren Edvin Anger avslöjade att han träffat kärleken började det genast att spekuleras och många var nyfikna på vem det kunde vara.

– Det handlar om någon från andra sidan norska gränsen. Från Lillehammer-området. Och hon är ett år yngre än mig. Och det känns väldigt roligt, sa Edvin Anger, 21, då till Expressen och avslöjade i samma veva att det handlade om en annan skidåkare.

Annons

Efter det kryptiska beskedet googlades ”Edvin Anger flickvän” flitigt och till slut valde han att gå ut och bekräfta vem det var han fallit för i en bild på Instagram.

Den utpekade var 19-åriga Emma Axelsson, en skidåkare som tävlar för norska Lillehammer Skiklub.

– Det är många som varit så fruktansvärt nyfikna. Jag har fått skickat Flashback-trådar till mig där de hållit på att leta efter vem hon är, säger Anger.

Paret träffades via Tinder, då Edvin Anger tävlade i världscupen i Lillehammer. Första dejten var en löptur tillsammans.

– Jag var väldigt tveksam. Men mina kompisar pushade mig att: ”Gör det! Gör det!”. Så till slut tänkte jag: ”Okej då”. Men utan dem hade jag nog aldrig vågat, har Emma Axelsson sagt tidigare.

Nya heta skidparet Emma & Edvin.

Elvira Öberg, 24 och Axel Frost, 28

Till skillnad från sin stora syster Hanna Öberg som varit inblandad i triangeldramat med Martin Ponsiluoma och Jesper Nelin har lillasyster Elvira Öberg haft ett mindre dramatiskt kärleksliv.

Annons

För ungefär ett år sedan bekräftade skidskyttestjärnan att hon träffat kärleken. Den lyckliga visade sig vara Axel Frost som för ovanlighetens skull inte är skidskytt. Men hon behövde inte söka sig långt bort. Axel är nämligen tränare på skidtjänstföretaget Alpine Ski Pool, alltså inom samma sfär som flickvännen.

– Det är skönt att ha någon där hemma som man kan prata av sig med. Och det är bra att han är lite utanför den här världen också, när man själv är inne i den här skidskyttebubblan. Det kan vara skönt att höra om en vanlig arbetsdag, det finns ju ett liv utanför det här också, har Elvira Öberg sagt till Expressen.

Elvira Öberg och Axel Frost.

Mona Brorsson, 33, och Gustav Larsson, 30

Skidskytten Mona Brorsson har bland annat vunnit stafettsilver i både OS och VM.

Annons

Men om det skulle bli dåligt glid i spåret finns det risk för dålig stämning hemma i Mona Brorsons och Gustav Larssons hem i Östersund.

För nästan fem år sedan blev hon nämligen tillsammans med sin landslagsvallare.

– För mig har det verkligen varit guld värt. Vi i laget är med varandra jämnt, dygnet runt, så har man ändå honom som är lite utanför. Han har full insyn men sedan har han sitt eget schema och sitt egna jobb. Man kan fortfarande dela allt om skidskyttet samtidigt som man har lite avstånd, har hon berättat för Expressen.

Maja Dahlqvist, 29 och Kevin Bolger, 30

Precis som de flesta andra svenska skidstjärnor har sprintstjärnan Maja Dahlqvist hittat kärleken i en annan skidåkare. Men inte en landslagskollega – utan på andra sidan jordklotet. Närmare bestämt i amerikanen och längdskidåkare Kevin Bolger.

Paret träffades under en världscuptävling när båda svajpade höger på varandra på Tinder. Och ibland kan det vara skönt att vara tillsammans med en annan skidåkare. Under förra OS deltog båda och kunde ses och stötta varandra.

Annons

– Det är trygghet och något positivt att ha med Kevin till OS. De flesta åker ifrån sina respektive när de reser till Peking och ska inte träffa dem på flera veckor, sa Maja Dahlqvist till Expressen.

Maja Dahlqvist och Kevin Bolger.

Men I bland kan det vara knepigt att förälska sig i någon från ett annat land. Inför skidsäsongen 23/24 med premiär i Gällivare stoppades nämligen Kevin Bolger från att komma in Europa. Han hade nämligen använt alla sina 90 dagar som ingår i ett vanligt turistvisum eftersom han varit så mycket hos Maja i Sverige under sommaren.

Ett besked som är väldigt jobbigt och chockartat för både för honom och flickvännen Maja Dahlqvist.

– Vi fattar ingenting, säger hon till Expressen.

Men för bara några dagar sedan kom glädjebeskedet – Kevin har fått klartecken att resa till Sverige.

Annons

– Kevin landade i Sverige i går, säger Bengt-Ove Dahlqvist till Expressen.

Peppe Femling, 31, och Anna Magnusson, 28

Två andra skidstjärnor som hittat kärleken i varandra är skidskyttarna Peppe Femling och Anna Magnusson som är sambos och bor ihop i Östersund.

Även de har turen att kunna tillbringa mycket tid med varandra när de reser för att tävla och under till exempel OS i Pyeongchang kunde de stötta varandra. Och paret tog båda medaljer i stafetten.

– Det betyder mycket att vi gör det här tillsammans. Anna är ett stort stöd i både med- och motgång, har Peppe Femling sagt till Expressen.

Peppe Femling och Anna Magnusson.

Marcus Grate, 26, Emma Ribom, 25 och James Clinton ”JC” Schoonmaker, 23

Marcus Grate och Emma Ribom.

Landslagskollegorna och längdskidåkarna Marcus Grate och Emma Ribom har varit ett par och de har tidigare berättat om vilket stöd de varit för varandra, bland annat under förra OS då de båda gjorde sina OS-debuter.

Annons

– Det betyder jättemycket för mig att Marcus är med på OS. Det är en himla trygghet. På något sätt känns det som att vara på hemmaplan, fast att det är borta. Det känns väldigt bra, har Emma Ribom berättat för Expressen.

Men säg det som varar för evigt. Efter OS har skidåkarna brutit upp och tidigare under hösten avslöjade Emma att hon hittat kärleken på nytt.

Denna gång i den amerikanska landslagsåkaren James Clinton ”JC” Schoonmaker som hon träffade i våras Något hon bekräftade för Expressen.

– Ja, så är det. Och vi har ju inte hållit det sååå hemligt, säger Ribom och skrattar.

FOTO: Facebook/Instagram/Christine Olsson/TT/Claudio Bresciani/TT/Patrik Österberg/TT/Fredrik Sandberg/TT/Anders Wiklund/TT

Annons