LÄS MER:Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Känslosamma återföreningen efter succéprogrammet Fyraåringarna på äldreboendet

09 nov, 2020 
Många hoppas att Fyraåringarna på äldreboendet kommer tillbaka.
TV4:s Fyraåringarna på äldreboendet är ett av årets med hjärtevärmande program.
Men hur mycket kontakt har egentligen barnen med sina äldre kompisar nu?
Annons
Här är artisterna i Så mycket bättre 2020Brand logo
Här är artisterna i Så mycket bättre 2020

I höstas sändes dokumentärserien Fyraåringarna på äldreboendet på TV4 och Cmore. Där hälsade tio barn på hos äldreboendet Attendo Maria Winkvist i Norrtälje. Programmet blev en stor snackis, framför allt eftersom det blev tydligt att de äldre på boendet började må bättre av att ha barnen där.

Programmet spelades in förra året och ett tag efter inspelningarna besökte fyraåringarna hemmet en gång i veckan. Det var innan coronapandemin gjorde det omöjligt att besöka äldreboenden. Därför har barnen och de äldre inte kunnat ha samma typ av kontakt sedan utbrottet. Hur ser det då ut i dag?

Stora återföreningen

Jo, i början av oktober fick de faktiskt chansen att träffas igen. De här rapporterar bland andra Norrtelje tidning om.

I artikeln berättar Hedi Andersson, 89, om hur det är att få träffa sina unga kamrater igen.

– Det här är väldigt roligt och uppmuntrande för oss gamla. De är livliga och vi är matta, säger hon till tidningen.

Annons

Claes­-Göran S:t Clair Re­nard, 71 år, berättar för tidningen att tiden under isoleringen på äldreboendet varit tuff.

– Vi har suttit inspärr­ade i sex månader och det är lite väl länge. Det är framför allt tråkigt, säger han och förklarar hur härligt det var att få ha barnen på boendet:

– Under inspelningen och även efteråt fick vi verk­ligen lära känna varandra och det var underbart. Men sen när pesten bröt ut var det bara att stänga alltihop.

TV4 var också på plats när återföreningen ägde rum. I ett Efter fem-inslag får man veta att de kunnat ha viss kontakt, om än väldigt begränsad.

– Det var roligt att de kom. De har varit här i sommar några gånger och gått runt. Det är kul. Vi har ju knutit an till dem när vi umgåtts en hel termin, säger Renate Malmgren, 82, i inslaget.

”Det ger hopp om att det inte är kört än”

Där blir det också tydligen att barnen och de äldre måste hålla avstånd till varandra, så något kramkalas blev det inte tal om. Men det är tydligt att det sociala experimentet var lyckat under förra året.

Annons

– Jag kan egentligen inte beskriva det, men det är större än ni anar, säger en rörd Claes­-Göran S:t Clair Re­nard i TV4:s inslag om innerbörden av att få träffa barnen.

Hedi Andersson förstärker den bilden:

– Det är väldigt uppiggande och det ger hopp ändå om att det inte är kört än, fast man är gammal ock gaggig.

Om det blir någon ny säsong av programmet är så klart inte bestämt i nuläget.

”Vi är väldigt glada och rörda över det otroliga engagemanget serien skapat. Nu får vi avvakta utvecklingen av covid-19 innan vi tar beslut om en eventuell andra säsong”, har Martin Nygren, exekutiv producent för programmet, skrivit i ett mail till Hänt tidigare.

Förhoppningvis kan barnen och de boende på hemmet fortsätta ha någon slags kontakt även nu, trots att läget kring viruset ser ut som det gör.

FOTO: TV4

Annons