TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

TV4:s svar om en ny säsong av Fyraåringarna på äldreboendet

16 okt, 2020 
Claes i Fyraåringarna på äldreboendet
TV4:s Fyraåringarna på äldreboendet har gjort succé.
Nu ger kanalen besked om en eventuell fortsättning.
Annons
Lotta Engberg och Mikael Sandström kärlekssagaBrand logo
Lotta Engberg och Mikael Sandström kärlekssaga

Kan barn förbättra äldres hälsa? Det var frågan man ställde sig i TV4:s Fyraåringarna på äldreboendet. I det kanalen kallade för ett socialt experiment fick tio fyraåringar tillbringa hela sex veckor på ett äldreboende, där de boende var allt mellan 70 och 100 år.

Programmet som spelades in hösten 2019 möttes direkt av jubelrop från tittarna.

”Detta borde alla äldreboenden satsa på. En fantastisk samvaro som gynnar både barnen och de äldre”, skriver en tittare i sociala medier.

En annan skriver:

”Detta program är nog ett av de bästa som sänds på TV Hoppas övriga kommuner låter barnen hälsa på ofta efter pandemin.”

Kemin mellan barnen och de äldre, och den inverkan som de små hade på deras nya kompisars liv gick inte heller att ta miste på. I programmet har man fått se de barnen dansa, pyssla och mysa med de boende. När barnen i avslutningsprogrammet skulle säga farväl till de äldre, och tacka dem för den tid de haft ihop, gick de inte heller att ta miste på de starka banden som byggts upp.

Annons

– Det är fantastiskt att få vara med de här barnen. Jag kan nog inte understryka hur viktigt det här är för oss, säger Claes, 70, i programmet.

Positiva svaret för 70-årige Claes efter programmet

För just Claes blev experimentet extra betydelsefullt. Innan programmet uppnådde han kriterierna för demenssjukdom. Men när programmet var slut visade testerna plötsligt något helt annat.

– När experimentet var över hade han inte längre demens, säger äldreforskaren Ingmar Skoog i programmet.

– Jag hade inte trott på det om jag inte gjort testen själv.

TV4:s svar om en ny säsong

Programmet sändes i totalt fyra delar, och nådde hundratusentals tittare. Frågan är dock vad som händer framöver, blir det en ny säsong? Uppenbarligen verkar intresset åtminstone finnas hos tittarna.

Nu svarar TV4 på hur de ser på programmets framtid. Och det är tydligt att det, med tanke på rådande läge i världen, inte är upp till kanalen.

Annons

”Vi är väldigt glada och rörda över det otroliga engagemanget serien skapat. Nu får vi avvakta utvecklingen av covid-19 innan vi tar beslut om en eventuell andra säsong”, skriver Martin Nygren, exekutiv producent för programmet, i ett mejl till Hänt.

Klart är att barnen under en period efter inspelningen fortsatte att träffa sina gamla kompisar på äldreboendet. Varje onsdag blev det en kär återförening för grupperna. Men på grund av coronviruset valde man att pausa träffarna. På grund av spridningen i samhället är det ännu oklart när de kan träffas igen.

FOTO: Fyraåringarna på äldreboendet/TV4

Annons